Banoffee – słodkie ciasto bez pieczenia

Mega, mega słodkie ciasto! Jeden kawałek do gorzkiej kawy jest wystarczający :) Przygotowałam je na wieczór panieński mojej Szwagierki, który bardzo się udał ;) Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i dzięki wyciskaniu bitej śmietany przez rękaw cukierniczy dostarczyło mi przyjemności dekorowania :)

Składniki:

  • 200g ciastek digestive lub innych zbożowych
  • 100 g roztopionego masła
  • 400g masy krówkowej+ łyżka masła
  • 3 banany
  • 400 ml śmietany 30-36%
  • łyżka cukru z wanilią
  • łyżka kakao
  • około 2 kostek czekolady
  • 1-2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczonej w 1/5 szklanki wrzątku

Ciastka miażdżymy za pomocą blendera lub wałka (ciastka wkładamy do woreczka i walimy ile w wlezie ;) ) i łączymy z ostudzonym masłem w takiej ilości, by masa miała konsystencję mokrego piasku. Taką mieszanką wylepiamy formę, wcześniej wykładając jej dno papierem do pieczenia. Dobrze wylepioną formę wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Po 30 minutach przystępujemy do podgrzania masy krówkowej z masłem, tak by miała lejącą konsystencję. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do schłodzenia. Teraz ubijamy kremówkę z żelatyną i łyżką cukru (ostudzoną i płynną żelatynę dodajemy do nieubitej śmietanki i dopiero ubijamy). Radzę nie słodzić nadmiernie śmietany, bo masa krówkowa +ciastka to naprawdę dużo słodyczy :) Na ciasteczkowy spód z masą krówkową wykładamy obrane i pokrojone w plastry banany a następnie, za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy bitą śmietanę. Posypujemy przesianym przez sito kako i startą czekoladą :) Wstawiamy na kilka godzin do schłodzenia. Gotowe! :)

Banoffe bez pieczenia

Banoffe bez pieczenia

10c komentarze/y do Banoffee – słodkie ciasto bez pieczenia

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>