Maślankowe ciasto z jabłkami (porcja tylko ok. 160 kcal)

Chciało nam się czegoś słodkiego, ale ncoś lżejszego, mniej tłustego i lekko kwaskowatego. Po głowie chodziło mi ciasto jogurtowe, ale ostatecznie wybrałam maślankę. . Do ciasta można dodać również sok z cytryny i jej skórkę, opo wcześniejszym sparzeniu.

Składniki:

3 jajka

3/4 szklanki cukru pudru lub cukru rozdrobnionego w blenderze

2,5 szklanki mąki

szklanka maślanki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 obrane jabłko pokrojone w plastry

1/4 kostki masła roztopionego i ostudzonego

cukier puder do posypania

 Mieszamy wszystkie składniki, wylewamy do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Na cieście układamy plastry jabłka i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Sprawdzamy nakłuwając wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wykałaczka jest wilgotna oznacza to, że ciasto potrzebuje jeszcze chwili w piekarniku (aż szpikulec będzie suchy). Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub możemy pominąć ten ruch. Jedna porcja ciasta ma około 160 kcal (przy założeniu, że ciasto dzielimy na 16 kawałków).
Do ciasta można dodawać dowolne owoce :)

ciasto z maślanką i jabłkami

ciasto z maślanką i jabłkami

 

11c komentarze/y do Maślankowe ciasto z jabłkami (porcja tylko ok. 160 kcal)

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>