Panierowane boczniaki z ziemniakami i sałatą

Zobaczyłam ostatnio na blogu u Karoliny panierowane boczniaki i przypomniał mi się ich smak. Smak, który nierozerwalnie kojarzy mi się z dzieciństwem i kuchnią mojej Mamy :) Znalazłam boczniaki w sklepie pod blokiem w cenie niecałych 5 zł za małe opakowanie. Nie zastanawiałam się ani chwili :)

Składniki na 2 osoby:

  • 10 dużych boczniaków
  • 1 jajko rozkłócone z solą i pieprzem
  • pół szklanki mąki
  • 1/2 do 1 szklanki bułki tartej
  • ugotowane ziemniaki lub kasza
  • sałata masłowa
  • pomidor pokrojony w kostkę
  • sos: jogurt wymieszany z czosnkiem i solą
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie do dekoracji: szczypiorek lub koperek

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i pozwalamy ocieknąć na sicie. Grzyby również myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pod koniec gotowania ziemniaków panierujemy grzyby w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i porwaną sałatą z pokrojonym pomidorem :)

panierowane boczniaki

3c komentarze/y do Panierowane boczniaki z ziemniakami i sałatą

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>