Curry z ciecierzycą – zdrowo, lekko i pysznie!

Kupiłam we Włoszech paczkę ciecierzycy. Zapłaciłam chyba 2 euro, ale to włoska ciecierzyca ;) Wczoraj sądziłam, że niepotrzebnie ją kupowałam, mogłam przecież taką samą kupić w Polsce (co prawda z trudnością i w podobnej cenie), ale co się okazało nie była tak sucha jak ta, która jest dostępna w naszych sklepach. Moczyłam ją przez noc i ugotowała się do miękkości w około 30 minut. Do tej pory gotowałam ciecierzycę 1,5h, żeby była miękka! A więc w sumie warto było ;)

Składniki:

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub passata lub puszka pomidorów bez skórki
  • przyprawy: liść laurowy, curry, sumak, sól, cynamon, papryka chilli
  • łyżka oleju do smażenia
  • 2 torebki ryżu białego lub innego, który lubicie… w sumie mam jeszcze czarny ryż też z Włoch, może spróbuję go przyrządzić właśnie z tym curry :)

Ciecierzycę namoczyć przez noc (można użyć ciecierzycy z puszki, wtedy dodajemy ją do sosu kilka minut przed końcem). Ugotować w szklance wody z dodatkiem liścia laurowego. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę szklimy z czosnkiem na oleju i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy wszystko razem i dodajemy do ugotowanej ciecierzycy (nie odlewamy wody, która pozostała) + 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Normalnie dodałabym passatę lub pomidory  puszki, ale akurat miałam otwarty przecier. By zniwelować jego wyrazisty smak dolałam 1/3 szklanki mleka i jest dużo lepiej w smaku :) Wyszło pysznie, zdrowo i lekko. Lubię to!

curry z ciecierzycą

curry z ciecierzycą

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>