Makowiec błyskawiczny

Kocham mak! Makowiec jest na drugim miejscu (razem z sernikiem) listy moich ulubionych ciast :) Dziś robiłam go po raz pierwszy. W sumie to taki spontan był, bo najpierw miały być pierożki z makiem, ale nie chciało mi się bawić, więc stwierdziłam, że zrobię makowca :)

Czego potrzebujemy?

  • arkusz ciasta francuskiego
  • szklankę maku
  • garstkę żurawiny
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • skorka kandyzowana z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mak zalewamy wrzątkiem i parzymy kilka minut, odcedzamy. Mielimy 2-3 razy w maszynce, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto francuskie i rozprowadzamy równą warstwę. Zwijamy w ciasny rulon po krótszym boku. Wstawiamy do nagrzanego piekranika i pieczemy aż się ładnie zrumieni (około 20 minut).

Aby skandyzować skórkę należy umyć pomarańczę, oddzielić skórę od miąższu i dokładnie pozbawić nożem białej skórki, która jest gorzka. Taką skórkę kroimy w drobne kwadraty i wrzucamy na roztopiony cukier z masłem. Mieszamy kilka minut i już :)

makowiec błyskawiczny

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>