Krupnik na wędzonych żeberkach

Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek robiła krupnik, a przecież jest to moja ulubiona zupa obok pomidorowej z makaronem i śmietaną. Krupnik to idealna zupa kryzysowa. Potrzebne nam będą warzywa, kasza jęczmienna i kawałek wędzonki (żeberka lub inna część). Można też zrobić wywar na udku lub skrzydełku drobiowym.

Składniki (przepis na 5 litrowy garnek):

  • wędzone żeberka wieprzowe lub inna wędzonka lub udko/skrzydełko drobiowe
  • 1 duża marchew
  • 1/4 normalnej wielkości selera
  • 1 pietruszka
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • 4 niewielkie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

Robimy wywar: do gotującej się wody wrzucamy żeberka oraz obrane i pokrojone w półtalarki warzywa (seler w słupki). Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy kaszę i ziemniaki (mieszamy, by kasza nie przywarła). Po 25 minutach rozrabiamy kilka łyżek śmietany ze szczyptą soli i gorącą zupą, tak by nie było grudek i dolewamy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeberka lub inne mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy i gotowe :)

krupnik na wędzonce

2c komentarze/y do Krupnik na wędzonych żeberkach

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>