Pierogi z mięsem z maszyny do chleba

Jak wspominałam już Wam na Facebooku, w zeszły wtorek spotkałam się z koleżankami na lepieniu pierogów :) Nie ma dla mnie przyjemniejszego spędzania czasu ze znajomymi jak połączenie gotowania, picia wina i rozmawiania! Uwielbiam to, bo łączę bardzo przyjemne z bardzo pożytecznym :) Tym razem cieszyłam się jeszcze bardziej, niż na „warsztatach sushi”, bo pierogi są tańsze, bardzo smaczne i jeśli coś zostanie to można zamrozić. Sushi trzeba jeść na bieżąco :) Było super!

Zrobiliśmy (bo było też dwóch Panów: jeden lepiący, a drugi rozwałkowujący ciasto) 250 pierogów z 2 kilogramów mąki. Ciasto wyszło przepyszne, mimo iż, przepis był najprostszy z możliwych. W tej notce zaprezentuję Wam przepis na pierogi z mięsem.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Składniki mieszamy, stolnicę posypujemy mąką, by ciasto nie przywarło i wałkujemy partiami jak najcieniej, pamiętając o tym, że im bardziej ciasto wyziębi się i wyschnie, tym ciężej będzie nam je rozwałkować i osiągnąć zamierzony efekt. Jeśli wałkujemy partię ciasta, to pozostałą część przykrywamy folią, miską lub ściereczką (ja wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba, więc pozostałe ciasto leżakowało właśnie w niej, czekając na swoją kolei). Pamiętamy o tym, że jeśli ciasto będzie zbyt mocno oprószone mąką to nie będzie się chciało sklejać przy zamykaniu pierogów już z farszem, dlatego trzeba na to uważać. Jeśli natomiast już coś takiego nam się zdarzy to należy przy sklejaniu posmarować wodą jeden brzeg od wewnątrz.

Składniki na farsz (na ok. 50 pierogów):

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego- u nas gulaszowe
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • dwie szczypty pieprzu cayenne

Składniki dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie jajko (początkowo będzie to rzadka masa). Taki farsz nakładamy po łyżeczce na krążki ciasta i zalepiamy od środka do zewnątrz, by wypuścić całe powietrze znajdujące się w pierogu. Ma to takie znaczenie, że przy gotowaniu, mogą się rozpadać, gdy wytworzy się para od mięsa. Gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody około 8 minut. Można wyjąć jednego pieroga, przekroić i sprawdzić czy mięso jest szare, czyli ugotowane czy nadal różowe i potrzebuje jeszcze chwili by dojść. Pierogi możemy zajadać same, z okrasą (Karolem na przykład…) lub w rosole, jak my dzisiaj :))) Smacznego!

pierogi z mięsem przepis

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>