Kurczak w potrawce wg przepisu mojej Babci

U Babci bywam 1-2 razy w roku, przede wszystkim dlatego, że mieszka ode mnie 300km, ale też dlatego, że nie chcę zawracać jej głowy. Wiecie jak to jest z Babcią… nigdy nie wytłumaczysz jej, że nie jesteś głodny… a Ona zawsze robi wesele, tzn. przyjeżdżam z Mężem, a jedzenia jest na 5 osób ;) albo i więcej! A gdy wyjeżdżam samochód jest tak obciążony jedzeniem, że muszę jechać wolniej niż zwykle ;) No, ale z wizytą u Babci wiąże się też ogromna ochota na kurczaka w potrawce, który w jej wykonaniu jest po prostu niebem w gębie! Dzisiejszy obiad robiłam według jej przepisu, wyszło pysznie, ale nie tak pysznie jak wtedy, gdy robi to Babcia :)

Składniki na 2-3 osoby:

  • 2 udka kurczaka
  • 1 starta marchew
  • 1 starta pietruszka
  • kawałek startego selera
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • można podać z makaronem domowej roboty

 

Kurczaka dzielę na podudzie i pałki, solę i pieprzę. Odstawiam na 30 minut lub całą noc. Po tym czasie obsmażam na niewielkiej ilości oleju starte warzywa i kurczaka, tak by zarumieniła się skórka. Zalewam wrzącą wodą do wysokości mięsa i pozwalam dusić się przez około 1,5-2h. Po tym czasie rozrabiam śmietanę z 2-3 łyżkami mąki i szczyptą soli, powoli dolewam wywar z kurczaka do śmietany i mieszam. Tak zahartowaną i dobrze wymieszaną śmietanę bez grudek wlewam do kurczaka i doprowadzam do wrzenia. Można doprawić pieprzem i solą. Mieszam dokładnie i gotuję jeszcze ze 3 minuty. Gotowe! Teraz tylko wyłożyć mięso na makaron i polać obficie sosem :) Posypałam świeżą, posiekaną pietruszką. Pycha!!

potrawka z kurczaka

kurczak w potrawce

2c komentarze/y do Kurczak w potrawce wg przepisu mojej Babci

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>