Śledź na pierzynce ze śmietany i buraków

Uwielbiam matjasy. Mama mojego przyszłego Męża jest mistrzynią w przyrządzaniu ich na 1000 sposobów. Jednak najbardziej lubię śledzia w śmietanie z cebulą i ziemniakami. Dziś przyrządziłam nieco lepszą wersję i postarałam się o lepszą prezentację.

Składniki:
500 g matjasów w oleju
jedna duża cebula
duża śmietana 18%
młode niewielkie ziemniaki
łyżka masła
3 szczypty posiekanego koperku
4 niewielkie buraki

Dzień wcześniej odlewam olej z matjasów, wkładam je do miski, zalewam wodą i chwilę mieszam. Wylewam wodę i wlewam świeżą. Wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia myję buraki, obcinam korzonki i liście, gotuje do miękkości (ok. 40 minut). Ziemniaki myję i wstawiam do gotowania. W tym czasie odsączam śledzie i tnę filety pod kątem na paski o grubości 2 cm i zostawiam na sicie, aby zalewa ociekła całkowicie. Cebulę kroję w piórka.
Gdy buraki są miękkie odlewam je i zalewam zimną wodą. Pozostawiam na chwilę, by ostygły. Obieram ściągając skórkę dłońmi (łatwo odchodzi). Trę na drobnej tarce do parmezanu. Przyprawiam solą, pieprzem i łyżeczką octu. Mieszam i odstawiam.
Ziemniaki odsączam, odparowuję. Dodaję masło i posypuję koperkiem. Delikatnie potrząsam garnkiem, by ziemniaki w całości pokryły się masłem i koperkiem.
Serwujemy. Na talerz wykładamy 2 łyżki śmietany, na to kładziemy warstwę startych buraków, następnie układamy naprzemiennie kawałki śledzia, posypujemy cebulą. Układamy po 3-4 ziemniaki, dekorujemy świeżą bazylią. Niebo w gębie!
Koszt 3 porcji: ok. 10zł

śledź ze śmietaną przepis

śledź ze śmietaną przepis

To nie koniec :) Na deser podałam smak mojego dzieciństwa. Najprawdopodobniej autorski przepis mojej Mamy.

Składniki:
3 banany
sok z połowy cytryny
łyżka cukru (można pominąć)

Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w plastry grubości 0,5 cm. Posypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotowe! Podałam z aronią. Można ozdobić bitą śmietaną, miętą i pokrojoną skórką z cytryny lub pomarańczy.
szybki deser bananowy przepis

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>