Jaglane ciasto Rafaello bez pieczenia, bez cukru

Jestem w szoku, że smakuje niemal tak samo jak wersja tradycyjna z kostką masła i herbatnikami. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc można dodać więcej ksylitolu.

Składniki:

  • 150g nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 50g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 70g ksylitolu
  • 100g wiórków kokosowych + do posypania
  • 300g mleka (może być roślinne)

Przygotowanie w Thermomix:

1. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości metodą tradycyjną w garnku.

2. Przełożyć do naczynia miksującego, dodać wszystkie składniki i włączyć 10 minut/98 stopni/obroty 2.

3. Zmiksować w miarę na gładko na obrotach 4.5. Może to potrwać około minuty, w razie potrzeby przemieszać kopystką i czynność powtórzyć.

4. Masę przełożyć do małej tortownicy lub silikonowej małej keksówki, posypać wiórkami i zostawić do całkowitego ostudzenia. Trzymać w lodówce. Kroić, gdy jest zimne.

Smacznego :)

 

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>