Indyk z ryżem w sosie kokosowym

To co kocham w Thermomixie najbardziej to możliwość gotowania na 4 poziomach jednocześnie. W 30 minut mogę przygotować pyszny obiad na jednym źródle ciepła. Oszczędzam czas, energię i pieniądze. Wstawiam i idę robić przyjemniejsze rzeczy ;)

Składniki dla 3 osób:

  • 3-6 kotletów z piersi indyka
  • 500 g mrożonego lub świeżego brokuła podzielonego na różyczki
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 400 g mleka kokosowego
  • 300 g wody
  • 60-80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży imbir wielkości kciuka (ok. 4-5 cm)
  • sól, pieprz, curry, garam masala, kumin rzymski

Wykonanie w TM:

1. Mięso przyprawiamy papryką słodką, bazylią, solą i polewamy odrobiną oleju. Przyprawy wcieramy dokładnie i zostawiamy na minimum 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie wykładamy kotlety na płasko na obu poziomach Varomy i posypujemy brokułem.

2. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę, czosnek i imbir i siekamy 3-5 sekund/obr. 5 . Dodajemy 15 g oliwy, smażymy 3 minuty/Varoma/obr. 1

3. Dodajemy mleko kokosowe, wodę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki garam masala, 2-3 szczypty pieprzu, pół łyżeczki kuminu rzymskiego.

4. Ryż wsypujemy do koszyczka i opłukujemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do naczynia miksującego, zakładamy pokrywę. Na pokrywie naczynia ustawiamy Varomę z indykiem i brokułem. Ustawiamy 30 min/Varoma/obr.1

5. Smakujemy sos i w razie potrzeby przyprawiamy. Miksujemy 15 sek/obr. 4-10 stopniowo zwiększając obroty.

6. Ryż polewamy sosem i podajemy razem z mięsem i warzywami :) Pyszne i lekkie danie!

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>