Pierś z indyka na parze z warzywami i sosem cytrynowo-pietruszkowym

Dziś propozycja na lekki i pyszny obiad, który jest kompletnym daniem ugotowanym na Varomie.

Składniki na 3-4 osoby:

  • Sos: 
  • 40g oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 10g soku z cytryny
  • Danie:
  • 250g marchwi pokrojonej na kawałki 2-3 cm
  • 250g cukinii pokrojonej w 3 cm plastry
  • 1 duży ziemniak pokrojony w cienkie plastry
  • ok 700g piersi indyczej podzielonej wzdłuż na 2 części o grubości około 1-2 cm

Wykonanie w Thermomix:

Mięso zamarynować w ulubionych przyprawach (np. sól, pieprz, papryka słodka, curry) i łyżce oliwy. Odstawić na minimum 3h do lodówki.

1. Do naczynia miksującego odważyć składniki na sos. Zmiksować 20 sek./obroty 5. Przelać do miseczki, odstawić.

2. Do naczynia wrzucić marchew. Zmiksować 1-2 sek./obroty 6. Wysypać zawartość na dolną część Varomy.

3. Do naczynia wrzucić cukinię. Zmiksować 1 sek./obroty 5. Za pomocą kopystki wyjąć wszystkie warzywa z naczynia i wysypać na marchew. Na warzywach ułożyć na płasko plastry ziemniaka. Można opcjonalnie posypać majerankiem.

4. Do naczynia wlać 500g wody. Nałożyć pokrywę.

5. Na górnej przystawce Varomy ułożyć mięso na płasko w niewielkich odległościach od siebie. Przykryć i postawić na pokrywie. Ustawić 30 minut/VAROMA/obroty 2.

6. Po zakończeniu gotowania naciąć mięso i sprawdzić czy jest ugotowane. Jeśli tak, wykładać na talerze i polewać sosem. Smacznego!

pierś z indyka na parze z sosem cytrynowo-pietrszukowym

pierś z indyka na parze z sosem cytrynowo-pietrszukowym

2c komentarze/y do Pierś z indyka na parze z warzywami i sosem cytrynowo-pietruszkowym

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>