Kiszone rzodkiewki

Ten eksperyment uświadomił mi, że kisić naprawdę można wiele :) Oprócz ogórków i kapusty próbowałam już kiszonych pomidorów, cebuli i rzodkiewek :) Wszystkie te smaki mogę polecić, choć stwierdziliśmy z Mężem, że smak ogórków kiszonych jest w nas tak mocno zakorzeniony, że wszystkie te kiszonki smakują właśnie ogórkami z posmakiem np. rzodkiewki czy pomidora. Pomidory kiszone są przepyszne, uwielbiam je zimą na kanapkach (szczególnie polecam koktajlowe). Ale tak przyrządzone rzodkiewki również są bardzo smaczne i idealne na kanapki czy jako dodatek do gulaszu.

Składniki:

  • duży pęczek podłużnych lub okrągłych rzodkiewek
  • litr przegotowanej, ostudzonej wody, osolonej płaską łyżką soli morskiej
  • 2-3 przekrojone ząbki czosnku
  • pęczek kopru
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • LUB 1-2 łyżki suszu do kiszenia

Rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Układamy ściśle w słoju i przekładamy czosnkiem, koprem i przyprawami. Zalewamy słoną ostudzoną wodą, przykrywamy gazą lub wieczkiem (ale nie zakręcamy) i odczekujemy minimum 4 dni. Na taki słoiczek jak na zdjęciu zużyłam szklankę wody z płaską łyżeczką soli morskiej. Im dłużej postoją, tym bardziej zmienią smak. Polecam :)

kiszone rzodkiewki

kiszone rzodkiewki

kiszone rzodkiewki

14c komentarze/y do Kiszone rzodkiewki

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>