Ogórki małosolne

Nigdy za nimi nie przepadałam, ale ostatnio nabrałam ochoty i właśnie czekam, aż dorwę się do drugiej partii ;) Uwielbiam wiosnę i lato za te wszystkie pyszne warzywa i owoce. Ogórki cudownie smakują na kanapkach, ale i do jajecznicy :)

Składniki na 2 litrowy słój:

  • około kilograma ogórków gruntowych
  • litr przegotowanej, ostudzonej wody, osolonej płaską łyżką soli morskiej
  • 2-3 przekrojone ząbki czosnku
  • pęczek kopru
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren kolendry

Ogórki myjemy i obcinamy im końcówki. Układamy ściśle w słoju i przekładamy czosnkiem, koprem i przyprawami. Zalewamy słoną wodą, przykrywamy i odczekujemy minimum 24h. Jeśli postoją dłużej zaczną się kisić, więc też będą smaczne ;)

ogórki małosolne

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>