Półmisek pieczonych mięs

Ten przepis miał być na święta, ale oczywiście się przeliczyłam z ilością zakupionych produktów i zjedliśmy dopiero po świętach :) Ale wyszło pysznie, a z pieczonych z mięsem warzyw powstał pyszny sos, który doprawiłam tylko szczyptą soli i zmiksowałam blenderem. Myślę, że taki półmisek rozpływających się w ustach mięs to świetna opcja na każdą imprezę. Świetnie sprawdzą się również na kanapkach :)

Składniki:

  • mix dowolnych mięs, każdy po około 200-300g; u mnie: szponder wołowy, łopatka wieprzowa, boczek wieprzowy i schab wieprzowy z kostką
  • ulubione przyprawy; u mnie: papryka słodka, pieprz kolorowy, sól morska, cząber
  • 1 spora marchew + 1 spora cebula
  • skórka z cytryny zdjęta za pomocą obieraka do warzyw
  • szklanka wody

Mięsa myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z skórką cytrynową. Na nie układamy mięso i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20 minut. Po tym czasie wlewamy szklankę wody i przykrywamy folią, by mięso się dusiło, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy około 3h. Podajemy z sosem z pieczonych warzyw i skorki z cytryny.

półmisek pieczonych mięs

półmisek pieczonych mięs

półmisek pieczonych mięs

półmisek pieczonych mięs

5c komentarze/y do Półmisek pieczonych mięs

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>