Pełnoziarnisty jabłecznik z pianką

Odkąd zrobiłam pleśniaka na kruchym cieście, ale w formie kruszonki, a nie placka- uważam tę metodę za rewelacyjną. Z kruchymi spodami zawsze było zbyt dużo roboty, a tu wystarczy rozetrzeć składniki i wysypać je na blachę :) Jabłecznik z tego przepisu wychodzi niezbyt słodki, delikatny i z odrobinę chrupiącymi jabłkami. Dodatek pianki dodaje delikatności :) No świetne te ciasto, co Wam będę więcej opowiadać :)

Składniki:

  • 5 jaj (oddzielone żółtko od białka)
  • 100g  masła lub margaryny (robiłam na margarynie Kasi)
  • szklanka (250ml) mąki pszennej
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub mąki pszennej zwykłej)
  • pół szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do białek + łyżka-dwie do jabłek
  • 4 nieduże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
  • ewentualnie cukier puder i cynamon lub przyprawa do piernika

Do małego rondelka wlewam około 2 łyżek wody, wrzucam pokrojone w ładną, małą kostkę jabłka, dodaję łyżkę-dwie cukru i 2 szczypty cynamonu. Całość gotuję około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Z żółtek, margaryny/masła, mąki i cukru robimy kruszonkę- rozcieramy palcami (nie ugniatamy ciasta). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno tortownicy wysypujemy równomiernie połowę kruszonki i wstawiamy do podpieczenia do nagrzanego piekarnika. W tym czasie można już ubijać białka z cukrem. Po jakiś 10 minutach sprawdzam palcem czy spód jest już podpieczony, jeśli przypomina strukturą, taką powiedzmy, skorupkę to możemy już smarować je warstwą jabłek, na jabłka wykładamy ubitą na sztywno pianę z białek i posypujemy resztą kruszonki (wcześniej możemy ją jeszcze wymieszać z cynamonem lub przyprawą do piernika). Pieczemy około 40 minut (piana się uniesie, a kruszonka będzie zarumieniona). Voila! :)

pełnoziarnisty jabłecznik z delikatną pianką

pełnoziarnisty jabłecznik z delikatną pianką

33c komentarze/y do Pełnoziarnisty jabłecznik z pianką

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>