Pomidorowa z beszamelem

Podejrzałam ten przepis w jakimś amerykańskim show w style „Martha Stewart”. Zrobiłam i jestem zachwycona! Beszamel poprawia konsystencję i smak zupy :) Do tego wykorzystałam jeszcze patent mojej Bratowej i ugotowałam wywar na żeberkach. Całość współgra ze sobą mięso z żeberek jeszcze dodaje daniu konkretnego charakteru ;)

Składniki:

  • 300g żeberek wieprzowych
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • średni słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 litry wodu
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • makaron lub ryż

Z powyższych składników gotujemy wywar przez około 2h na małym ogniu. Wyjmujemy wszystko (liście i ziele również) i dodajemy przecier. Mięso oddzielamy i dodajemy do zupy. Warzywa kroimy w drobną kostkę, również dodajemy. Przyprawiamy i zabieramy się za beszamel.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • mleko na oko (około 2 szklanek)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Masło rozpuszczamy w oddzielnym rondelku, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę mieszając rózgą. Delikatnie solimy, pieprzymy, możemy też dodać gałki muszkatołowej. Dolewamy stopniowo mleko (po pół szklanki) i szybko mieszamy, bo będzie gęstnieć. Sos gotujemy na małym ogniu często mieszając, by się nie przypalił. Dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy dokładnie. Gotowe! Podajemy z makaronem nitki (najlepiej).

pomidorowa z beszamelem

pomidorowa z beszamelem

2c komentarze/y do Pomidorowa z beszamelem

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>