Królik duszony w sosie musztardowo- śmietanowym

Dobry królik nie jest zły :) I choć wydaje mi się, że zbyt krótko dusiłam mięso to całość ogólnie wyszła smaczna :) Królik polecany jest małym dzieciom jako rozszerzenie diety po szóstym miesiącu życia (więcej informacji na ten temat przekaże Ci na pewno Wasz pediatra ;) ). Jeśli będziecie mieli okazję kupić królika (często bywa w Lidlu) przyrządźcie go wg tego przepisu :) Jeśli nie lubicie mięsa na słodko to po prostu dodajcie mniej miodu lub zupełnie go pomińcie (mi taki zestaw pasował). Przepis podejrzałam w „Przepisie Dnia” na TVP1.

Składniki:

  • 2 tylne łapy królicze, tzw. skoki
  • 3 łyżki musztardy miodowej lub sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 duże łyżki śmietany
  • mąka do oprószenia mięsa (około pół szklanki)
  • 1 średnia cebula
  • kawałek białej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr wrzącej wody lub rosołu
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, majeranek, rozmaryn, mielone ziele angielskie, kilka ziaren jałowca lub dowolne inne

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Łączymy ze sobą miód, musztardę i przyprawy i nacieramy tym mięso. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc. Oprószamy mięso mąką i smażymy na rumiano z obu stron. Wyjmujemy mięso, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i czosnek, smażymy chwilę po czym wkładamy mięso z powrotem i zalewamy wodą/rosołem (możemy dodać resztę marynaty). Dusimy- no właśnie, ja dusiłam 30 minut, ale moja bardziej doświadczona Siostra robi to około 2 godzin i mięso wychodzi jej mięciutkie. Sos przyprawiamy, blendujemy i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z ulubionymi dodatkami- u mnie kasza jęczmienna i kolesław. Pyszności :)

królik w sosie musztardowo- śmietanowym

królik w sosie musztardowo- śmietanowym

królik w sosie musztardowo- śmietanowym

nienudne mięso z królika

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>