Halawa- indyjski deser z kaszy manny

Smaczne wykorzystanie nadmiaru kaszy manny :) Jest to deser, który smakuje (moim zdaniem) lepiej na zimno, niż ciepło. Polecam dodawać dowolnie wybrane dodatki, tak by całkowicie pasował Waszym kubkom smakowym :) Ja następnym razem zrobię wersję bardziej waniliową, bez dużej dawki cynamonu i z mniejszą ilością cukru… Ale jak coś to przepis i na to będzie ;)

Składniki na 2 spore porcje:

  • łyżka masła
  • pół szklanki suchej kaszy manny
  • 1 pokrojony w kostkę banan
  • sparzone rodzynki (około łyżki-dwóch)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (u mnie włoskie, ale świetne będą też migdały i orzeszki ziemne)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika lub grzańca
  • szklanka gorącej wody
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru (ale następnym razem dodam chyba o 1 mniej…)
  • opcjonalnie: szczypta zmielonego kardamonu, otarta skórka z pomarańczy lub cytryny, ziarna wanilii, kakao itp.

Masło rozpuszczamy w garnuszku i wsypujemy kaszę. Często mieszając prażymy do uzyskania złotego koloru, dodajemy banana i przyprawy, mieszamy i prażymy jeszcze 3-4 minuty. Dodajemy gorącą wodę i szybko mieszamy, by nie powstały grudki (masa będzie szybko gęstnieć). Dodajemy mleko, cukier, rodzynki i orzechy. Zmniejszamy ogień, by masa się nie przypaliła, i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gotowego budyniu. Gotową masę możemy jeść na ciepło albo przelać do pucharków nadając jej dowolny kształt :) Ostudzoną przechowujcie w lodówce do maksymalnie 3 dni. Smacznego!! :)

halawa - indyjski deser z kaszy manny

halawa - indyjski deser z kaszy manny

6c komentarze/y do Halawa- indyjski deser z kaszy manny

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>