Chrupki z ciecierzycy – zdrowa przekąska

Po upieczeniu spróbowałam jednego i pomyślałam sobie „taa, chrupki”… ale dałam im ostygnąć i … faktycznie cudownie chrupią! Można to jeść niemal bezkarnie i jak to dobrze skomentowała moja koleżanka- bez poczucia, że to ma coś zastąpić, bo takie to dobre ;) Na blogu znajdziecie też przepis na orzeszki sojowe- wypróbujcie!

  • ok. 200g ugotowanej cieciorki (dostępna od niedawna w Biedronce)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • ulubione przyprawy, u mnie: koperek suszony, suszony czosnek (świeży może się spalić), zioła prowansalskie i sól morska ziołowa

Wymieszaną dokładnie z olejem i przyprawami cieciorkę przełożyłam na papier i wstawiłam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 50 minut mieszając co jakieś 10 minut. Wyłączyłam piekarnik ostudziłam i właśnie się zajadam :) Przechowujcie w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym, bo szybko twardnieją na kamień ;) Smacznego Wam życzę i na zdrowie!

chrupki z ciecierzycy

chrupki z ciecierzycy

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>