Krem z selera z grzankami czosnkowymi

Nie przepadałam za selerem, dopóki nie upiekłam go ostatnimi czasy. Okazało się, że seler może być przepyszny :) W formie kremu również :) Dlatego przyrządźcie sobie tą pyszną, lekką i gęstą zupę i przenieście się w inny wymiar smaku :)

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego
  • 1 średni seler, około 300g
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 średnia cebula
  • gałka muszkatołowa
  • czerstwe pieczywo
  • ząbek czosnku
  • cząber
  • szklanka mleka
  • pieprz, ewentualnie sól (wg mnie niepotrzebna)
  • olej

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Selera, ziemniaki i jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy wraz z cebulą do bulionu i gotujemy do całkowitej miękkości. Pieczywo kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy, cząbru i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rumienimy na patelni. Warzywa miksujemy blenderem na gładką konsystencję, dodajemy mleko i przyprawiamy. Podajemy z grzankami, natką pietruszki i skrapiamy oliwą.

Zupa krem z selera

1 komentarz do Krem z selera z grzankami czosnkowymi

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>