Najlepsze domowe grahamki

To zdecydowanie najlepsze bułki, jakie kiedykolwiek zrobiłam! No, może oprócz tych hamburgerowych, bo też były wyśmienite. Reszta w porównaniu z tymi to gnioty :) Te są leciutkie, puszyste, lepsze, niż z piekarni! Nie wymagają wiele czasu, poza wyrastaniem. Najlepiej jest je zrobić wieczorem, by przez noc swobodnie wyrosły, ale ponoć 30 minut ponownego wyrastania też wystarczy. Przepis pochodzi z bloga Ósmy Kolor Tęczy – dziękuję, dziękuję, dziękuję :)

Składniki:

  • 1,5-2 szklanki zwykłej mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (Melvit, bo np. z Lubelli nie wyszły takie pyszne)
  • 2 łyżki cukru
  • 330 ml gorącej wody
  • ok. 10g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

Cukier wsypałam na rozgrzaną suchą patelnię i nie mieszając poczekałam, aż się rozpuści i zbrązowieje, następnie rozpuściłam w gorącej wodzie (UWAGA! nie poparzcie się!). Do wody dodałam olej i sól, potem obie mąki i drożdże. Wyrabiając dosypywałam zwykłej mąki pszennej, aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Odstawiłam na godzinę. Po tym czasie podzieliłam na części i uformowałam bułeczki. Ułożyłam je na oprószonym mąką papierze do pieczenia (na blaszce) i przykryłam ściereczką. Zostawiłam na noc. Rano wstawiłam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piekłam około 15-18 minut. Ostudziłam na kratce :) Naprawdę przepyszne!

Najlepsze domowe grahamki

Najlepsze domowe grahamki

Najlepsze domowe grahamki

2c komentarze/y do Najlepsze domowe grahamki

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>