Pleśniak pełnoziarnisty z czarną porzeczką

W moim mieście jest piekarnia, w której na co dzień kupujemy chleb, ale mają też pysznego pleśniaka. Problem w tym, że od jakiś 2-3 miesięcy nie możemy go dostać i nikt nie wie kiedy będzie. Zaczęłam więc rozkminiać jaki tam jest skład… ale z pomocą przyszła teściowa mojego Brata, która, jak sobie później przypomnieliśmy, robi najlepszego pleśniaka! To jej przepis, z jej konfiturą, ale lekko zmodyfikowany przeze mnie na potrzeby „dietetyczne” ;)

Składniki:

  • 5 jaj (oddzielone żółtko od białka)
  • 100g  masła lub margaryny (robiłam na margarynie Kasi)
  • szklanka (250ml) mąki pszennej
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub dwie szklanki mąki zwykłej)
  • pół szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do białek
  • słoiczek (około 250ml) dżemu z czarnej porzeczki
  • ewentualnie cukier puder i cynamon lub przyprawa do piernika

Z żółtek, margaryny/masła, mąki i cukru robimy kruszonkę- rozcieramy palcami (nie ugniatamy ciasta). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno tortownicy wysypujemy równomiernie połowę kruszonki i wstawiamy do podpieczenia do nagrzanego piekarnika. W tym czasie można już ubijać białka z cukrem. Po jakiś 10 minutach sprawdzam palcem czy spód jest już podpieczony, jeśli przypomina strukturą, taką powiedzmy, skorupkę to możemy już smarować je dżemem, na dżem wykładamy ubitą na sztywno pianę z białek i posypujemy resztą kruszonki (wcześniej możemy ją jeszcze wymieszać z cynamonem, kakao lub przyprawą do piernika). Pieczemy około 40 minut (piana się uniesie, a kruszonka będzie zarumieniona). PY-CHO-TA!

Pleśniak pełnoziarnisty z czarną porzeczką

22c komentarze/y do Pleśniak pełnoziarnisty z czarną porzeczką

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>