Domowe masło- przepyszne!

Rozpoczynam cykl serowarski, dlatego mam w domu 5 litrów mleka ze wsi. Od takiego mleka  po kilku godzinach oddziela się śmietana, którą można zebrać i wykorzystać, np. do zrobienia masła. Mój sposób nie jest profesjonalny- jest raczej dla leniwców :) Ale przyrzekam, że masło wyszło wyśmienite!

Składniki:

  • 0,5l śmietany kremówki lub takiej właśnie prosto od krowy
  • szczypta soli
  • ulubione przyprawy: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory Kamis

Śmietanę przelałam do robota kuchennego, dodałam szczyptę soli i ubijałam około 10 minut na najwyższych obrotach. Po tym czasie zauważycie grudki masła zatopione w mleku, należy to przecedzić przez sito i gotowe :) Jeśli chcielibyście to zrobić jeszcze lepiej to należy całość (przed odcedzeniem) zalać zimną wodą z dodatkiem lodu , wymieszać i dopiero przecedzić. Potem jeszcze chwilę masło odciskać dłońmi i gotowe. Teraz tylko posypujemy przyprawami i cieszymy się pysznym masłem :)

domowe masło

1 komentarz do Domowe masło- przepyszne!

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>