Salsa z cukinii i pomidorów

Pierwsza cukinia z mojego ogrodu :) Napawa mnie to radością i dumą :) Pomysł wziął się z inspiracji bruschettą i wspaniałego smaku młodych cukinii. Jeśli do tej pory jedliście tylko takie kilogramowe lub większe to koniecznie postarajcie się zdobyć mniejsze, wielkości dłoni lub nieco większe. Naprawdę mają zupełnie inną konsystencję i smak  :) Ilość salsy starczyła nam na 6 grzanek razowego chleba.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1,5 pomidora
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • około 2 łyżek oliwy
  • sól
  • 1 duży ząbek czosnku
  • opcjonalnie: ocet balsamiczny

Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty na oliwie, dodając bazylię i kilkakrotnie mieszając. Wyłączamy gaz i dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sól i ewentualnie do smaku ocet balsamiczny. Podajemy z grzankami z białego lub razowego pieczywa. Pyszne i lekkie :)

salsa z cukinii i pomidorów

5c komentarze/y do Salsa z cukinii i pomidorów

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>