Łatwe ciasto czekoladowo-bananowe

Proste ciasto o obniżonej zawartości tłuszczu (biszkopt bez margaryny). Nie jest zbyt słodkie, wszystkim bardzo smakuje, choć mnie nie zachwyca ;) Ale faktycznie do kawy to super pomysł :)

Składniki:

  • 5 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • 2 banany
  • bita śmietana w proszku (1 opakowanie)+ 200ml mleka
  • fix do bitej śmietany

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku dalej miksując. Powoli dodajemy mąkę z proszkiem i kakao. Wylewamy na standardową tortownicę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut. Studzimy, dzielimy na 2 blaty i każdy z nich nasączamy słodką kawą (niezbyt mocno, by się nie połamały przy przekładaniu). Na to wykładamy połowę ubitej śmietany z fixem, pokrojone w plastry banany i resztę bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem. Możemy polać jakąś polewą, np. czekoladową. Warto wypróbować ten przepis :) A przynajmniej zapamiętać, że można upiec ciasto bez tłuszczu, co dla mnie jest nowością :)

ciasto czekoladowo-bananowe

ciasto czekoladowo-bananowe

11c komentarze/y do Łatwe ciasto czekoladowo-bananowe

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>