Zupa krem z cukinii z kaszą jaglaną

Rozpoczynam sezon na cukinię. To jeszcze nie są warzywa z mojego ogródka, ale już niedługo :) Cukinia to cudowne, niskokaloryczne warzywo (15 kcal/100g), które można wykorzystać tak na słodko (np. dżemy) jak na słono i w marynatach. Mam nadzieję pokazać to Wam w tym i wielu następnych przepisach. Zupa z cukinii wyszła pyszna, kremowa, delikatna. Dla lepszego efektu możecie przetrzeć ją przez sito i podać np. w grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dodatek kaszy jaglanej zwiększa jej zdrowotność i gęstość, a nie zmienia smaku :) Zobaczcie też od razu inne przepisy na dania z cukinią, które pojawiły się wcześniej na blogu.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 nieduże cebule (u mnie szalotki) lub 1 por pokrojony razem z zieloną łodygą
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 litra rosołu – u mnie z warzywami
  • 1 prostokątny baton serka topionego o smaku naturalnym
  • sól, pieprz
  • masło/olej

 

Cebulę kroimy w plastry i szklimy na oleju/maśle. Jeśli używamy pora to należy odrzucić wierzchnie liście, przeciąć wzdłuż na pół i dokładnie umyć. Zużywamy wszystkie świeże liście (kroimy w plastry) i szklimy tak jak cebulę. Dodajemy umytą, pokrojoną w kostkę, nie obraną cukinię do cebuli/pora i smażymy razem z dodatkiem kaszy jaglanej. Po 2-3 minutach dolewamy rosół, gdy zawrze dodajemy serek i dokładnie rozpuszczamy. Gdy wszystko zmięknie miksujemy blenderem na gładką zupę i przyprawiamy. Gotowe :) Tak, jak pisałam wyżej, można ją przetrzeć przez sito, by była bardziej gładka i podać z grzankami. Smacznego!

zupa z cukinii z kaszą jaglaną

 

9c komentarze/y do Zupa krem z cukinii z kaszą jaglaną

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>