Błyskawiczny twaróg z maślanki

Coś dla fanów pysznego, domowego twarogu oraz dla tych, którzy cenią sobie szybkie rozwiązania :) Nie trzeba czekać na to, aż mleko się zsiądzie, nie trzeba szukać mleka od rolnika… Potrzebujecie tylko maślanki z jak najbardziej naturalnym składem (bez stabilizatorów oraz mleka w proszku), ja polecam tą z Biedronki, to na niej właśnie robiłam swój twarożek.

Składniki na ok. 100-150g sera:

  • litr maślanki naturalnej (np. z Biedronki)
  • gaza/pielucha tetrowa
  • sitko
  • ulubione przyprawy

Maślankę podgrzewamy w garnku do temp. około 70 stopni często mieszając, do momentu, aż zacznie się wyraźnie oddzielać serwatka. W takiej postaci odcedzamy ją przez gazę na gęstym sicie i zostawiamy na godzinę do całkowitego odcieknięcia. Możemy ser jeszcze delikatnie odcisnąć, gdy ostygnie. Posypujemy solą i np, suszonymi pomidorami z czosnkiem, czarnuszką lub ziołami, jak wolicie :) Proste, prawda? Smacznego!

Błyskawiczny twaróg z maślanki

Błyskawiczny twaróg z maślanki

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>