Botwinka – zupa na gorąco

Botwinę, czyli młode buraki z liśćmi, znałam do tej pory tylko w wersji z chłodnikiem, nigdy nie jadłam jej na ciepło. I wiecie co? Rewelacja, naprawdę pyszna, a w towarzystwie z ziemniakami jest zdrowym i pożywnym obiadem. Polecam serdecznie wszystkim lubiącym buraki :)

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • litr rosołu
  • około szklanki wody
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 1,5 zakrętki octu lub sok z cytryny do smaku
  • koperek
  • opcjonalnie: ziemniaki i zrumieniony boczek

Botwinkę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, liście kroimy w paski, a potem wzdłuż na pół. Buraczki kroimy w cieniutkie plastry i całość wrzucamy do wrzącego ros0łu z dodatkiem szklanki wody. Gotujemy około 30 minut (do miękkości buraków), solimy, pieprzymy, dodajemy ocet, zahartowaną śmietanę. Podajemy z ziemniakami z dodatkiem boczku (lub nie) i posypujemy koperkiem. Pyszności!

Botwina z ziemniakami

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>