Chleb bezglutenowy z ziarnami i żurawiną (bez mąki kukurydzianej)

Dziś kolejne podejście do chleba bezglutenowego. Tym razem bez kukurydzy, ale z ziarnami i żurawiną. Chleb jest bardzo smaczny, wilgotny, odrobinkę ciągnący. Mój jest taki niski, bo część ciasta została użyta na „bułeczki”, czyli przełożona do kokilek (wysmarowanych olejem i oprószonych mąką bezglutenową). Polecam wszystkim, którzy są na diecie bezglutenowej, ale i tym, którzy próbują nowych smaków w kuchni :) Dodatek mąki amarantusowej sprawia, że chleb bardzo przyjemnie chrupie, dlatego jeśli macie taką możliwość to zaopatrzcie się w nią :)

Składniki:

  •  200 g mąki amarantusowej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soli morskiej
  • ziarna (ok. 1-2 łyżek): słonecznika, dyni, siemienia lnianego + mała garstka żurawiny

Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie i przekładamy do keksówki (u mnie silikonowa wysmarowana olejem). Wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 40-50 minut. Studzimy na kratce, kroimy dopiero po dokładnym ostudzeniu. Smacznego!!

chleb bezglutenowy bez kukurydzy

7c komentarze/y do Chleb bezglutenowy z ziarnami i żurawiną (bez mąki kukurydzianej)

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>