Udany chleb bezglutenowy

To drugi chleb bezglutenowy, jaki w życiu piekłam, ale pierwszy, który wg mnie się udał ;) Wypiek zrobiony na prośbę mojej Znajomej, która musi być na diecie bezglutenowej, a piekarnie w naszej miejscowości nie oferują nic bezglutenowego. Bazowałam na przepisie Moje Wypieki, ale maki zmiksowałam sama, bo nie miałam jednej uniwersalnej mąki bezglutenowej. Mimo wielu obaw i stresu- udało się ;)

Składniki:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki amarantusowej
  • 200g mąki kukurydzianej
  • 550 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soli morskiej drobnej
  • opcjonalnie ziarna: po łyżce-dwóch słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu

Wszystkie składniki wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie wymieszałam ponownie, keksówkę wysmarowałam olejem i oprószyłam mąką bezglutenową. Wyłożyłam masę (jest dość rzadka w porównaniu do ciasta na chleb pszenny czy pizzę) do foremki i odstawiłam na 20 minut. W tym czasie nagrzałam piekarnik do 230 stopni, wstawiłam, piekłam 50 minut. Moja foremka była troszkę przy mała, więc część przełożyłam do kokilek (myślałam, że trochę bardziej urośnie; następnym razem albo przełożę do trochę większej keksówki albo wypełnię do 3/4 tylko jedną kokilkę <je też wysmarowałam olejem i oprószyłam mąką>). Kokilki wyjęłam po 30 minutach. Odstawiłam do wystygnięcia na kratce, kroiłam dopiero rano. Jestem zadowolona z efektu :) Polecam!

Prosty chleb bezglutenowy

 

6c komentarze/y do Udany chleb bezglutenowy

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>