Bardzo prosty przepis na pasztet

Nigdy nie robiłam niewegetariańskiego pasztetu, a bardzo lubię, zwłaszcza ten przygotowany przez moją Teściową. Szłam dziś do sklepu z myślą o zakupach na pasztet, w kolejce spotkałam kobietę, która też szykowała pasztet dla swojej rodziny. Podpytałam o przepis i pomyślałam „prościzna!”. Udało się! Jest naprawdę pyszny, a wcale nie tłusty.

 

Składniki:

  • 1kg łopatki
  • 1 wątroba wieprzowa (około 500-700g)
  • 4 marchewki
  • 3-4 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3 jajka
  • kilka łyżek oleju z pomidorów suszonych, oliwy lub 2 łyżki smalcu
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, czosnek, jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie

Mięso i wątrobę myjemy i gotujemy z obranymi warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem. Ugotowane mięso i warzywa mielimy w maszynce (jeśli wolicie drobniej to przepuście 2 razy), dodajemy jajka, olej i przyprawy. Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 185 stopniach około godziny. Ostudzamy i dopiero kroimy. Pyszności!

bardzo prosty przepis na pasztet wieprzowy

bardzo prosty przepis na pasztet wieprzowy

2c komentarze/y do Bardzo prosty przepis na pasztet

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>