Domowa kiełbasa- wędzona

Kiełbasa zrobiona w domu to coś cudownego. Ciepła i soczysta to po prostu kulinarny obłęd. Można ją zrobić na 3 sposoby:

  • uwędzić, jeśli macie możliwość
  • upiec
  • ugotować (w dwóch ostatnich opcjach przypomina smakiem białą kiełbasę)

Ja skorzystałam z wędzarni i jestem bardzo zadowolona z efektu. Wykonanie wymaga jeszcze dopracowania, bo po pokrojeniu kiełbasa jest zbyt krucha, powinna być bardziej zwarta.

Składniki:

  • 2kg łopatki wieprzowej
  • 600g podgardla lub słoniny
  • 500-700 ml zimnego rosołu
  • jelita wieprzowe
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli peklowej, sól do smaku, 2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki, łyżeczka garam masala, 2 łyżeczki jagód jałowca, łyżeczka kolendry, łyżeczka gorczycy, trochę pieprzu czarnego i białego, pół główki czosnku, opcjonalnie majeranek i inne przyprawy

Mięso i tłuszcz mielimy, dodajemy przyprawy, stopniowo dolewamy rosół (nada kiełbasie soczystości) i mieszamy, mieszamy, mieszamy. Gdy mięso jest już jakby „pulchne” od rosołu klepiemy je ręką przez dłuższą chwilę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 12h do lodówki.

Po tym czasie napełniamy mięsem jelita i skręcamy pętka. Wędzimy w 80 stopniach około 2-3h. Po wędzeniu parzymy w gorącej wodzie (nie gotujemy!!) około 15-20 minut. Pyszne! A najważniejsze, że wiecie co jecie, bo nie ma w tym tyle chemii ile w sklepowych kiełbasach. Smacznego!

wędzona kiełbasa

3c komentarze/y do Domowa kiełbasa- wędzona

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>