Drożdżówka z konfiturą i pomarańczowym lukrem

Dziś przepis na słodkość, która kojarzy mi się z jesienią i zimą… Taka ciepła drożdżówka popijana mlekiem to po prostu niebo w gębie :) Jedna z Fanek bloga na Facebooku też piekła dziś drożdżówkę z okazji Dnia Babci i polała ją lukrem cytrynowym… Mhm… u mnie miała być kruszonka, ale lukier pomarańczowy (ze względu na dodatek skórki pomarańczowej) to zdecydowanie lepszy pomysł!

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki wody
  • około 1/6 kostki drożdży
  • około 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru+sok z połowy pomarańczy
  • skórka z połowy pomarańczy
  • dowolna konfitura (u mnie porzeczkowa)

Z mąki, wody, mleka, masła, cukru, drożdży i soli ugniatamy ciasto. Obieramy pomarańczę za pomocą obieraczki (by było jak najmniej białej skórki, tzw. albedo) i kroimy drobno. Dodajemy skórkę do ciasta i jeszcze chwilę ugniatamy (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Odstawiamy na godzinę, ugniatamy pononie i dzielmy na 5 części. Ja ulepiłam kilka warkoczy, zwijasów itp. Jeśli chcecie zwijas z konfiturą to trzeba go trochę rozwałkować, posmarować konfiturą, zlepić brzegi jak przy pierogach i zawijać albo w warkosz, albo w ślimaka. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, na dno ustawiamy naczynie z wodą. Do nagrzanego pieca wstawiamy ulepione i posmarowane mlekiem drożdżówki w sporych odległościach od siebie, pieczemy około 10-15 minut. Wyjmujemy, a gdy ostygną polewamy lukrem, czyli połączeniem cukru pudru i soku z pomarańczy. Voila!

drożdżówka z konfiturą

drożdżówka z konfiturą

drożdżówka z konfiturą

drożdżówka z konfiturą

26c komentarze/y do Drożdżówka z konfiturą i pomarańczowym lukrem

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>