Idealny przepis na chleb pszenny

Piękę chleb już ponad rok, ale nie mogłam znaleźć idealnego przepisu, po którym chleb się nie kruszy i ma duuuże dziury jak ser szwajcarski ;) To jest naprawdę prosty i idealny przepis na taki chleb! Możecie dowolnie dodawać np. oliwki, suszone pomidory, siemię lniane, słonecznik itp.

Składniki:

  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • 1/6 kostki świeżych drożdży (mniej więcej)
  • łyżeczka soli
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki cukru
  • około 4-4,5 szklanki mąki pszennej (dosypywać stopniowo)

Podgrzewamy mleko, sól, cukier  i masło. Mieszamy z zimną wodą, mąką i drożdżami. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę-dwie (może być więcej) w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 210 stopni ustawiając na dnie naczynie z wodą (u mnie forma do muffinów). Wyrabiamy ciasto jeszcze chwilę (podsypując mąką), formujemy jakby bagietkę (lub używamy keksówki) układamy na papierze do pieczenia, nacinamy wzdłuż i wstawiamy dopiero do nagrzanego piekarnika (u mnie nagrzewanie piekarnika trwa około 10 minut, i tyle ciasto jeszcze odpoczywa po ponownym zagniataniu). Pieczemy, aż pięknie się zarumieni. Ja wyrabiam ciasto w maszynie do chleba na programie „ciasto”. Efekt widać na zdjęciu- ja jestem zachwycona!

idealny chleb pszenny z dziurami

5c komentarze/y do Idealny przepis na chleb pszenny

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>