Pasztet wegetariański z boczniakami

Tak, tak, znowu boczniaki :) Mimo, że przerobiłam już prawie cały pierwszy rzut (z 2 kg zostało mi około 10 większych kapeluszy) to już nie mogę doczekać się kolejnego. Pyszne pierogi z boczniakami, boczniaki panierowane a także flaki wegetariańskie są już na blogu. Teraz dumnie dołącza do nich pasztet wegetariański :) Wyszedł pyszny i łatwo się rozsmarowuje, a dodałam do niego niemal wszystkie warzywa jakie akurat miałam :) Możecie dowolnie kombinować ze składnikami albo spojrzeć na mój pierwszy przepis na pasztet wegetariański.

Składniki (na 3 keksówki):

  • 2 korzenie pietruszki
  • około 300-400g poszatkowanej kapusty białej
  • około 2/3 szklanki soczewicy zielonej
  • około 200 g boczniaków
  • 2 cebule
  • 2-3 szklanki pokrojonej dyni (u mnie mrożona)
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chilli
  • około szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ziarna słonecznika (lub dyni) do posypania

Kapustę, soczewicę, pietruszkę i dynię udusiłam razem do miękkości. Cebulę zeszkliłam i udusiłam z pokrojonymi boczniakami. Kaszę ugotowałam do miękkości. Wszystkie składniki zmiksowałam (ale niezbyt drobno) w malakserze, pozostawiając trochę niezmiksowanej kapusty z soczewicą i dynią, by pasztet miał lepszą strukturę. Ostudziłam, wymieszałam z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Przełożyłam do keksówek (wyłożonych papierem do pieczenia), posypałam uprażonym ziarnem słonecznika i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ostudziłam, wstawiłam do lodówki i zajadałam z ogórkiem kiszonym i pysznym domowym chlebem pszennym :)

pasztet wegetariański z boczniakami

pasztet wegetariański z boczniakami

1 komentarz do Pasztet wegetariański z boczniakami

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>