Pierogi z boczniakami i mięsem

Uwielbiam pierogi, zwłaszcza z mięsem :) Ale nie cierpię ich lepić… Mogę zrobić ciasto, wałkować je i wycinać, ale lepić nie lubię :) To zawsze zwalam na mojego Męża, On lubi takie prace nie wymagające myślenia :) Dziś jednak było inaczej. Dziś miałam ochotę posiedzieć i polepić sobie ładne pierogi, bo wczoraj zebrałam swój pierwszy zbiór z domowej uprawy boczniaków. Zrobiłam pyszny farsz i lepiłam… lepiłam, lepiłam ;) No dobrze, ulepiłam około 60 sztuk pierogów, ale nie spieszyłam się. Wyszło naprawdę PYSZNIE! Serio! Jutro zrobię jeszcze do tego sos i będze jeszcze lepiej :)

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki+ do podsypania
  • 160 g ciepłej wody
  • łyżka soli
  • łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie z łopatki)
  • około 100-200g boczniaków
  • 1,5 cebuli
  • 100-200 g białej kapusty
  • sól, pieprz

Składniki na ciasto łączymy tak by było elastyczne i nie kleiło się do dłoni. Odstawiamy i przykrywamy ściereczką. Ja odstawiłam je do maszyny do chleba, ale Wy możecie wstawić miskę do piekarnika (zimnego!), aby mocno nie zeschło.

Farsz: cebulę i kapustę siekamy i podsmażamy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy umyte i pokrojone w paski boczniaki, mieszamy i smażymy do miękkości. Miksujemy w malakserze lub siekamy nożem. Przyprawiamy solą, pieprzem i łączymy z surowym mięsem. Farsz gotowy.

Ciasto rozwałkowujemy najcieniej jak się da, wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy: od środka do brzegów. Wzorek jaki widzicie na zdjęciu uzyskałam poprzez „szczypanie” ciasta w kilku miejscach już po zlepieniu brzegów. Gotowe pierogi układamy na tacy lub czymś podobnym oprószonym mąką (inaczej zwilgotnieją i przykleją się). Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy kilka minut po wypłynięciu na wierzch (dobrze jest je pomieszać 2-3 razy w trakcie gotowania).

Takie pierogi można podawać z rosołem, zeszkloną cebulką, sosem z boczniaków lub bez niczego- i tak będą pyszne :)

pierogi z boczniakami i mięsem

pierogi z boczniakami i mięsem

 

Zastanawia mnie jeszcze jak będą smakowały pierogi z samymi boczniakami :)

2c komentarze/y do Pierogi z boczniakami i mięsem

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>