Kotlet schabowy – sposób na soczysty i chrupiący sznycel wieprzowy

Kotlet schabowy- niby nic specjalnego, niby przyrządzenie go to żadna filozofia… a jednak! Gdy kotlet jest gruby to jest suchy i twardy, jak podeszwa. Natomiast dokładne rozbicie go oraz NIE SOLENIE przed smażeniem sprawia, że jest soczysty i delikatny.

Składniki (koszt 1 kotleta około. 2-3 złotych; ja kupiłam 5 szt. za 8zł w Lidlu):

  • schab pokrojony na kotlety (u mnie grubości około 1 cm, ale im grubszy, tym większy wyjdzie kotlet po rozbiciu)
  • 1-2 jajka (w zależności od ilości kotletów. 1 jajko wystarczy do panierowania 1-3 kotletów)
  • kilka łyżek mąki
  • około pół szklanki bułki tartej + łyżka sezamu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Mięso rozbijamy dokładnie z obu stron na grubość około 1-2 mm. Panierujemy w mące, jajku wymieszanym z przyprawami i bułką tartą. Smażymy na złocisto z obu stron, podajemy z ziemniakami (w ulubionej formie) i mizerią :) Mhm! Dobrym patentem jest też położyć plaster żółtego sera na ubity już kotlet i dopiero panierowanie go w mące, jajku i bułce. Uwielbiam takie kotlety, ale dzisiaj nie miałam sera ;)

idealny kotlet schabowy

10c komentarze/y do Kotlet schabowy – sposób na soczysty i chrupiący sznycel wieprzowy

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>