Zupa Żniwiarza (pomidorowa inaczej)

Skąd taka nazwa? Podobną zupę jadłam w barze firmowym w moim miejscu pracy. Według mnie (nieskromnie) moja wersja jest dużo lepsza :) Dodatek kapusty robi z niej gęstą, sycącą zupę. Jest naprawdę pyszna! Możecie ją zabielać i dodawać chilli, by była bardziej ostra. Można też dodać podsmażonego boczku, o którym ja zapomniałam ;)

Składniki:

  • udko z kurczaka do wywaru
  • włoszczyzna
  • około 2-3 garści poszatkowanej białej kapusty
  • szklanka fasoli Jaś
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę
  • około połowy słoiczka przecieru pomidorowego
  • majeranek, sól, pieprz

Fasolę płuczemy i moczymy przez noc. Wywar gotujemy na udku, włoszczyźnie i fasoli (lub fasolę oddzielnie). Po około godzinie dodajemy (fasolę, jeśli jest już gotowa) kapustę, ziemniaki, mięso oddzielone od kości, przecier, sól i pieprz oraz majeranek do smaku. Wszystko gotujemy do miękkości kapusty, czyli około 15-30 minut. Gotowe! Pyszne! Zjedliśmy od razu cały garnek ;)

zupa żniwiarza, czyli pomidorowa inaczej

 

2c komentarze/y do Zupa Żniwiarza (pomidorowa inaczej)

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>