Leczo z soczewicą

Miało być po prostu bez mięsa, ale przypomniało mi się, że w szafce mam jeszcze około szklanki czerwonej soczewicy. Mój Mąż bardzo polubił zupę soczewicową, więc pomyślałam, że w połączeniu z cukinią, papryką i cebulą na pewno też mu posmakuje. Nie myliłam się, naprawdę wyszło pysznie i sycąco.

Składniki:

  • 2 nieduże cukinie
  • 2 papryki (jedna zielona, jedna czerwona)
  • 1 większa cebula
  • pomidory z puszki 2 szt (ja użyłam gniazd z pomidorów, których pozbywałam się przy przygotowywaniu pomidorów do suszenia.)
  • ewentualnie przecier pomidorowy
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • majeranek
  • sól, pieprz ( u mnie biały)
  • papryka słodka lub ostra
  • olej do smażenia

Cukinię kroimy w niezbyt grube plastry (około pół- do centymetra), cebulę w piórka, paprykę w paski i wszystkie warzywa przesmażamy na oleju kilka minut. Zalewamy pomidorami i dusimy około 30-50 minut. Soczewicę płuczemy dokładnie i dodajemy na 10-15 minut przed końcem. Przyprawiamy wg gustu, mieszamy dokładnie i czekamy chwilę, aż soczewica spęcznieje. I gotowe :) Smacznego :)

leczo z soczewicą

2c komentarze/y do Leczo z soczewicą

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>