Super KONKURS z rossi.pl!

Bardzo dawno nie było na blogu konkursu, więc trzeba to nadrobić We współpracy ze sklepem rossi.pl postanowiliśmy ufundować Wam świetną nagrodę bardzo przydatną w kuchni Do wygrania fantastyczna waga kuchenna z funkcją tarowania oraz konwersji gramów na mililitry! Zadanie konkursowe jest proste, bo nie lubimy trudnych konkursów W komentarzach pod tą notką oraz postem na [czytaj więcej...]

Kiszone rzodkiewki

Ten eksperyment uświadomił mi, że kisić naprawdę można wiele Oprócz ogórków i kapusty próbowałam już kiszonych pomidorów, cebuli i rzodkiewek Wszystkie te smaki mogę polecić, choć stwierdziliśmy z Mężem, że smak ogórków kiszonych jest w nas tak mocno zakorzeniony, że wszystkie te kiszonki smakują właśnie ogórkami z posmakiem np. rzodkiewki czy pomidora. Pomidory kiszone są [czytaj więcej...]

Pierwszy bezglutenowy obiad: ryż jaśminowy z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym

To był nasz pierwszy bezglutenowy obiad i tak nam smakował, że uwierzyliśmy, że damy radę przetrwać bez glutenu Dodałam wszystkie warzywa jakie akurat miałam, ale myślę, że spokojnie można eksperymentować z innymi, np. pomidorami. Składniki na 2 osoby: 2 torebki ryżu jaśminowego (uwielbiam, więc zjadłam całą torebkę chyba pierwszy raz ) pół piersi z kurczaka 200ml [czytaj więcej...]

Jajka sadzone na szpinaku

Pyszny i szybki w przyrządzeniu początek dnia Jeśli jeszcze uda Wam się zrobić jajka na miękko to będziecie w kulinarnym niebie, tak, jak my Składniki na 2 osoby: 6 jaj spora garść świeżego szpinaku 1-2 ząbki czonku sól, pieprz łyżka oleju Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy przeciśnięty czosnek i szybko mieszamy. Po chwili dodajemy szpinak [czytaj więcej...]

Soczysta pierś z kurczaka z pysznym kuskusem

To jeden z ostatnich naszych obiadów z glutenem, bo od tygodnia jesteśmy na diecie bezglutenowej. Ale to był pyszny obiad Jednak póki co niczego nam nie brakuje, jemy przecież prawie wszystko. W związku z powyższym dodałam nową kategorię „bezglutenowe”, w której znajdziecie niedługo więcej przepisów wolnych od glutenu Tymczasem polecam ten lekki i pyszny obiad [czytaj więcej...]

Ogórki małosolne

Nigdy za nimi nie przepadałam, ale ostatnio nabrałam ochoty i właśnie czekam, aż dorwę się do drugiej partii Uwielbiam wiosnę i lato za te wszystkie pyszne warzywa i owoce. Ogórki cudownie smakują na kanapkach, ale i do jajecznicy Składniki na 2 litrowy słój: około kilograma ogórków gruntowych litr przegotowanej, ostudzonej wody, osolonej płaską łyżką soli [czytaj więcej...]

Wyśmienita sałatka ze szpinaku z tuńczykiem

Szpinak zebrałam z naszego ogródka i okazał się strzałem w dziesiątkę Teraz będzie gościł u nas co roku Sałatka jest naprawdę wyborna. Idealnym dopełnieniem jest kromka dobrego chleba albo grzanka. Cud po prostu Mój Mąż myślał, że się nią nie naje, a najedliśmy się idealnie, w sam raz na kolację. Składniki na 2 głodne osoby: [czytaj więcej...]