Cordon bleu (drobiowy)

Przepyszna wersja piersi z kurczaka W sumie powinien mieć inny kształt, bardziej płaski, ale po zawinięciu w taką roladkę lepiej się wszystko trzymało i miałam większą gwarancję, że ser nie ucieknie podczas smażenia Mężowi bardzo posmakowało, mnie też, więc będzie częściej witał na naszym stole. Składniki na 6 kotletów: 3 połówki z piersi kurczaka przekrojone [czytaj więcej...]

Domowe musli na wypasie! (bez cukru)

Lubię musli, ale w składzie tych dostępnych w sklepach zawsze znajdzie się coś co dziwnie brzmi lub źle wpływa na sylwetkę (syrop glukozowo- fruktozowy itp.). Zrobiłam swoją wersję, choć wyszła drożej, niż te ze sklepów, ale one nie mają tyle pysznych składników Do swojego musli dodałam przyprawę do piernika, ale równie dobrze mógł być np. [czytaj więcej...]

Krem z selera z grzankami czosnkowymi

Nie przepadałam za selerem, dopóki nie upiekłam go ostatnimi czasy. Okazało się, że seler może być przepyszny W formie kremu również Dlatego przyrządźcie sobie tą pyszną, lekką i gęstą zupę i przenieście się w inny wymiar smaku Składniki: litr bulionu warzywnego 1 średni seler, około 300g 3 niewielkie ziemniaki 1 jabłko 1 średnia cebula gałka [czytaj więcej...]

Pieczone kotlety mielone

Jako mama karmiąca, omijałam przez pierwsze trzy miesiące potrawy smażone. Nie był to jakiś wielki problem, bo przecież większość można upiec Kotlety mielone również Polecam- zdrowsze i lżejsze, odpowiednie dla mam karmiących Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 1 jajko majeranek bułka tarta Mięso mieszamy z majerankiem i jajkiem, jeśli jest zbyt luźne to [czytaj więcej...]

Domowy baleron parzony

Aż ciężko uwierzyć, że to dopiero druga wędlina na moim blogu Ale druga równie pyszna! W sumie baleron wymaga tylko przyprawienia, zawinięcia w folię i włożenia do garnka z wodą. Nic tylko robić i potem się zajadać Składniki: około 1,2kg karkówki dowolne przyprawy; u mnie: majeranek, rozmaryn, cząber, curry, sól czosnkowa (można pominąć), jałowiec, ziarna [czytaj więcej...]

Najlepsze domowe grahamki

To zdecydowanie najlepsze bułki, jakie kiedykolwiek zrobiłam! No, może oprócz tych hamburgerowych, bo też były wyśmienite. Reszta w porównaniu z tymi to gnioty Te są leciutkie, puszyste, lepsze, niż z piekarni! Nie wymagają wiele czasu, poza wyrastaniem. Najlepiej jest je zrobić wieczorem, by przez noc swobodnie wyrosły, ale ponoć 30 minut ponownego wyrastania też wystarczy. [czytaj więcej...]

Pleśniak pełnoziarnisty z czarną porzeczką

W moim mieście jest piekarnia, w której na co dzień kupujemy chleb, ale mają też pysznego pleśniaka. Problem w tym, że od jakiś 2-3 miesięcy nie możemy go dostać i nikt nie wie kiedy będzie. Zaczęłam więc rozkminiać jaki tam jest skład… ale z pomocą przyszła teściowa mojego Brata, która, jak sobie później przypomnieliśmy, robi [czytaj więcej...]

Pizza idealna z idealnym sosem

Na Sylwestra postanowiłam zaszaleć w kuchni, skoro zostawaliśmy w domu. I choć taka pizza to koszt kilku złotych to smakowała niemal tak samo dobrze jak ta z pizzerii, w której pieką w piecu na drewno. Ta pizza to kroczek w stronę prawdziwej włoskiej pizzy jaką jedliśmy w Caorle. Sos na spodzie jest po prostu prze-pysz-ny! [czytaj więcej...]

Przyprawa skutecznie zastępująca sól

Pochodzę z rodziny, w której sól sypie się kilogramami… uwielbiam słone ziemniaki, sosy itp. Jednak to, że sól w takich ilościach jest niezdrowa wszyscy wiemy. Do zmiany tego uzależnienia nakłoniło mnie gdzieś przeczytane zdanie, że zbyt obfite solenie zatrzymuje wodę w naszym organizmie co odbija się na naszej wadze. Dlatego postanowiłam spróbować ograniczyć sól w [czytaj więcej...]