Domowa feta z krowiego mleka

Pycha, pycha, pycha! Do wykonania domowej fety potrzeba prawdziwego krowiego mleka i trochę cierpliwości Pokrojony skrzep musi odcieknąć i spędzić około 5 dni w solance… Warto jednak! Dla własnej przyjemności i satysfakcji Składniki: 3 l mleka pasteryzowanego (ja kupuję ze wsi i sama pasteryzuję w temp. około 70 stopni) szczypta bakterii do wyrobu fety podpuszczka [czytaj więcej...]

Jajka sadzone na bundzu i pomidorach

Zachwytu nad bundzem ciąg dalszy Śmiałam się do Męża, że to takie śniadanie włoskiego bacy Brakowało mi tylko boczku lub szynki parmeńskiej. Składniki na 2 osoby: 5 jaj kilka plastrów bundzu pokrojonych w kosztkę pół pomidora pokrojonego w kostkę olej świeża bazylia świeżo zmielony pieprz Na oleju podsmażamy chwilę pomidory, dodajemy bundz, wybijamy jajka, pieprzymy. [czytaj więcej...]

Domowa ricotta z serwatki

Wiele osób bezmyślnie wyrzuca serwatkę, podczas gdy można z niej przygotować pyszną ricottę. Potrzebujemy tylko jeszcze cytryny lub octu. Ricotta wychodzi podobno tylko z serwatki po serze podpuszczkowym, po twarogu może Wam się nie udać (próbowałam- dodałam tyle octu, by się zrobiła, że nie dało się tego potem jeść:) ). Dlatego jeśli zdecydujecie się zrobić [czytaj więcej...]

Domowy bundz z krowiego mleka

Udało się! Wyszedł naprawdę pyszny Cieszę się jak dziecko, bo to mój pierwszy ser, nie licząc twarogu z maślanki Robi się go szybko, trzeba tylko odczekać, aż odcieknie i moczyć potem 12h w solance, by nabrał nieco bardziej słonego smaku. Wszystkie potrzebne akcesoria do domowego wyrobu serów kupicie na Allegro lub w sklepie internetowym wyrobynaturalne.com.pl [czytaj więcej...]

Domowe masło- przepyszne!

Rozpoczynam cykl serowarski, dlatego mam w domu 5 litrów mleka ze wsi. Od takiego mleka  po kilku godzinach oddziela się śmietana, którą można zebrać i wykorzystać, np. do zrobienia masła. Mój sposób nie jest profesjonalny- jest raczej dla leniwców Ale przyrzekam, że masło wyszło wyśmienite! Składniki: 0,5l śmietany kremówki lub takiej właśnie prosto od krowy [czytaj więcej...]

Mój kawałek ogrodu

Ci z Was, którzy śledzą mojego bloga na Facebooku, wiedzą, że od tego sezonu mam swój pierwszy w życiu (poza dwiema grządkami w LO) ogródek, który daje mi niezwykłą frajdę Jakiś czas temu pisałam Wam, że otrzymałam od sklepu cebule.pl paczkę z roślinami, nasionami i nawozami. Większość posiałam i zasadziłam, kilka sztuk nasion pozostawiłam na [czytaj więcej...]

Domowy cydr z polskich jabłek

Uprałam się, że sama zrobię sok to i spędziłam nad tym 4 godziny, by wycisnąć 4 litry… Dostałam worek jabłek od pana z pobliskiej wsi, bo u niego się marnowały. A jak to jabłka ekologiczne to i małe i robaczywe straszliwie. Postanowiłam jednak temu podołać i porównać efekt do drugiego cydru- z soku z Biedronki. [czytaj więcej...]