Salsa z cukinii i pomidorów

Pierwsza cukinia z mojego ogrodu Napawa mnie to radością i dumą Pomysł wziął się z inspiracji bruschettą i wspaniałego smaku młodych cukinii. Jeśli do tej pory jedliście tylko takie kilogramowe lub większe to koniecznie postarajcie się zdobyć mniejsze, wielkości dłoni lub nieco większe. Naprawdę mają zupełnie inną konsystencję i smak  Ilość salsy starczyła nam na [czytaj więcej...]

Faszerowane warzywa na włoski sposób

Danie, które mnie zachwyciło i którego nauczyła mnie moja Siostra, która spędziła we Włoszech kilka lat swojego życia. Przystawka jest tłusta, ale bardzo smaczna. Możecie regulować ilość oliwy, więc aż tak tłuste być nie musi. Przepis jest w sumie na oko i możecie go dowolnie modyfikować. Wg mnie pełnią szczęścia byłby dodatek parmezanu Składniki: 3 [czytaj więcej...]

Nadziewane kwiaty cukinii

W końcu coś wykwintnego w mojej kuchni To dobra przystawka, ale tłusta, mimo, iż starałam się odcisnąć co się da… Może w towarzystwie sałatki byłoby jeszcze lepsze Składniki: Kwiaty cukinii olej do głębokiego smażenia serek łososiowy Piątnica ciasto naleśnikowe Olej mocno rozgrzewamy w garnuszku, szykujemy talerz z ręcznikiem papierowym i łyżkę cedzakową. Kwiaty myjemy, lekko [czytaj więcej...]

Łatwe ciasto czekoladowo-bananowe

Proste ciasto o obniżonej zawartości tłuszczu (biszkopt bez margaryny). Nie jest zbyt słodkie, wszystkim bardzo smakuje, choć mnie nie zachwyca Ale faktycznie do kawy to super pomysł Składniki: 5 jaj szklanka mąki pszennej szklanka cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 2 banany bita śmietana w proszku (1 opakowanie)+ 200ml mleka fix do bitej [czytaj więcej...]

Zupa krem z cukinii z kaszą jaglaną

Rozpoczynam sezon na cukinię. To jeszcze nie są warzywa z mojego ogródka, ale już niedługo Cukinia to cudowne, niskokaloryczne warzywo (15 kcal/100g), które można wykorzystać tak na słodko (np. dżemy) jak na słono i w marynatach. Mam nadzieję pokazać to Wam w tym i wielu następnych przepisach. Zupa z cukinii wyszła pyszna, kremowa, delikatna. Dla [czytaj więcej...]

Pyszne babeczki z owocami

Niezwykle produktywny dzień dzisiaj na blogu Wizyta Bratanic i Bratanka za obfitowała w te pyszne babeczki Proste w wykonaniu, serdecznie polecam Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka pół szklanki roztopionego masła/margaryny lub oleju pół szklanki cukru pół szklanki jogurtu dowolne owoce (w sumie około 200g; u mnie mrożone truskawki i [czytaj więcej...]

Makaronowe muszle nadziewane kurczakiem z sosem pomidorowym i serem lazur

Wow! Kolejna pyszność, która wyszła zupełnie spontanicznie. Smaki łączyłam na czuja i wyszło naprawdę przepysznie. Farsz został mi z przygotowywanych wczoraj coxinhas, a nie lubię, gdy coś się marnuje, więc powstało coś takiego Gdy powiedziałam Mężowi, że na obiad zrobię muszle nadziewane tym farszem- milczał, nie wierząc, że to będzie dobre, a teraz zachwala i [czytaj więcej...]

Błyskawiczny dip jogurtowo- serowy na zimno

Wynik eksperymentu, ale naprawdę pyszny i uniwersalny w smaku Będzie smakował do wielu przekąsek jak i dan głównych, np. pizzy. Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego ok. 2-3 kopiastych łyżek fety łyżka kaparów 2 czarne oliwki 6 zielonych oliwek ewentualnie: pieprz, świeże zioła (ja niczym nie doprawiałam) Wszystkie składniki zmiksować w blenderze Wsio! Podałam do brazylijskiej [czytaj więcej...]

Coxinhas- brazylijska przekąska z kurczakiem

Przepis podejrzałam przypadkiem na vlogu Kocham Gotować, a w lodówce właśnie miałam 2 ugotowane udka, z którymi nie miałam co zrobić, bo od 3 dni na obiad zajadaliśmy się gołąbkami Wizyta moich Bratanic zmotywowała mnie do przyrządzenia tej zachwalanej przystawki. Zakasałyśmy rękawy, umyłyśmy ręce, włączyłyśmy muzę na full i wzięłyśmy się za gotowanie Przekąska idealna [czytaj więcej...]

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą jaglaną z młodej kapusty

Pisałam Wam na Facebooku, że nigdy nie robiłam gołąbków z mięsem, ponieważ nasłuchałam się jakie to pracochłonne i skomplikowane zajęcie. Tymczasem okazało się dość szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza, że młoda kapusta błyskawicznie mięknie. Nie ścinałam nawet zgrubień u dołu liścia, bo nie było takiej potrzeby- nie pękały, nie łamały się, dawały się normalnie zawijać. Rodzina [czytaj więcej...]