Biscotti włosko-polskie

Przepis podpatrzyłam w jednym z moich ulubionych programów TV „Na słodko” i dostosowałam do zawartości portfela i szafek Wyszły rewelacyjnie! i mogą bardzo długo leżeć, jeśli przechowujemy je w zamkniętej puszce. Idealne do kawy i herbaty. We Włoszech moczy się je raczej w winie… Składniki: 5 jaj 2,5 szklanki cukru (po 250ml) łyżka aromatu migdałowego [czytaj więcej...]

Pyszny sznycel drobiowy w płatkach kukurydzianych

Co tu dużo mówić- pycha Mam w zamrażarce chyba jeszcze 2 piersi, więc pewnie trafią na patelnię w takiej postaci Przepis bardzo popularny, ale naprawdę pyszny! Składniki dla 2 dorosłych osób: 1 pierś z kurczaka (połowa kompletu 2 szklanki (500ml) płatków kukurydzianych sól, pieprz jajko ok. 5 łyżek mąki Pierś rozkładamy razem z polędwiczką i [czytaj więcej...]

Śmietanowa tarta z kandyzowanymi wiśniami

Na Facebooku pisałam Wam, że postanowiłam nie wydawać przez tydzień pieniędzy na zakupy spożywcze, dlatego dzisiejsze ciasto jest zbiorem produktów, które miałam w szafkach i lodówce. Wyszło bardzo smacznie, choć to eksperyment Ciasto pół-kruche, bo takie wolę. Jeśli nie macie kandyzowanych czereśni użyjcie np. pokrojonych truskawek (sezon coraz bliżej), skórki cytrynowej lub pomarańczowej lub czegokolwiek [czytaj więcej...]

Złote właściwości bananów

Przeczytałam artykuł, dzięki koledze Pawłowi Postanowiłam poświęcić chwilę i przetłumaczyć go dla Was, by podzielić się nowo zdobytą wiedzą na temat bananów (do tej pory mówiono mi: nie jedz ich dużo, bo od nich utyjesz! OK, ale jakie właściwości mają poza tym?). To prawdziwa skarbnica witamin. Banany zawierają trzy naturalne cukry – sacharozę, fruktozę i [czytaj więcej...]

Paluszki serowe – bardzo prosty przepis

Mam ostatnio krechę na tłuste potrawy. Dziś zobaczyłam ten przepis na obiading.pl i wyszły pysznie, choć nie tak ładnie jak na wspomnianym blogu. Zastanawiałam się nad błędami i już chyba wiem, co można poprawić Niedługo przyjeżdżają do mnie moje bratanice i bratanek, wtedy na pewno powtórzymy ten przepis wg poprawionych metod Składniki: 200g startego żółtego [czytaj więcej...]