Klasyczna sałatka jarzynowa

Wiadomo – w każde święta obecna na polskich stołach Warta uwagi również ze względu na jej niski koszt. Jestem zdziwiona jak dużo sałatki wyszło z poniższej ilości składników. Będziemy jeść do woli :)) Składniki: 4 marchewki 5 dużych ziemniaków 2 pietruszki pół dużego selera puszka groszku konserwowego puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz 1 [czytaj więcej...]

Sałatka śledziowa z burakami

Uwielbiam śledzie, nic na to nie poradzę Nie lubię tylko śledzi marynowanych w occie, są dla mnie zbyt… octowe Za to matjasy zawsze i wszędzie Polecam nie tylko na święta Składniki (na sporą miskę) : 3-4 namoczone wcześniej matjasy 3 średnie ziemniaki 1 spory burak 2 łyżki majonezu opcjonalnie sól i pieprz Ziemniaki i buraka [czytaj więcej...]

Śledź w oleju z cebulką i ogórkiem kiszonym

Pyszny śledzik w doborowym towarzystwie Najlepiej smakuje po 3-4 dniach. Jest dobrą zakąską na Sylwestra, więc po świętach warto zrobić go od razu na zaś Składniki na mały słoik (2-3 osoby): 2 płaty matjasa pół cebuli pokrojonej w kostkę 2-3 ogórki kiszone starte na dużych oczkach tarki 3-4 ziela angielskie 2 liście laurowe olej Śledzie [czytaj więcej...]

Ciasto z makiem i kefirem

Uwielbiam ciasta z makiem i bakaliami. Dla mnie to nie odłączny element świąt. Dziś polecam udany eksperyment ciasta biszkoptowego z dodatkiem kefiru oraz z makiem. Składniki: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa makowa: 150-200 g maku kandyzowana skórka pomarańczowa orzechy laskowe lub [czytaj więcej...]

Kruche cynamonowe ciastka – pyszne!

Szukałam prostych ciastek, które będę mogła szybko zrobić i znalazłam świetny przepis na blogu koleżanki Słodkie Przyjemności. Jeśli kochacie cynamon to jest to właśnie przepis dla Was. Ja nie przepadam za piernikami, ale takie ciastko do kawy czy herbaty to idealny duet Nie są trudne w przygotowaniu, a z podanych proporcji wychodzi spokojnie ponad 100 [czytaj więcej...]

Krokiety ziemniaczane w wersji lux – żywieniowy recykling

Naprawdę nie lubię, kiedy jedzenie się marnuje. Mogę się przyznać, że zdecydowanie zmniejszam statystyki, o których słyszymy w okresie świątecznym. W Polsce, jak podają dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 r., marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie blisko 6,6 mln ton odpadów [czytaj więcej...]

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety, mimo, że uwielbiam i sama bym z chęcią opyliła, przygotowałam dla potrzebującej rodziny spod Olsztynka, o której pisałam Wam wcześniej. Po zapanierowaniu ułożyłam obok siebie na blaszce i zamroziłam. Mam nadzieję, że nie będzie problem z usmażeniem. Jak zrobić kapustę z grzybami pisałam tutaj (klik). Przepis na naleśniki: 0,5 litra wody 200 g mąki [czytaj więcej...]

Zaproszenie do akcji: Wstawiamy zakwas na barszcz

Kochani! Serdecznie zapraszam Was do wzięcia udziału w akcji. Zapraszam szczególnie tych, którzy nigdy nie robili takiego zakwasu oraz nie jedli prawdziwego wigilijnego barszczu na takim zakwasie właśnie. Przyrządzenie jest banalnie proste i możecie znaleźć je w moim przepisie na zakwas wigilijny. Jeśli macie swoje przepisy to nie wahajcie się ich użyć i pokazać światu [czytaj więcej...]

Kapusta z grzybami dla początkujących

To kompletny spontan. Intuicyjnie połączyłam składniki i ku mojemu zdziwieniu wyszła bardzo dobra Jeśli Wy też robicie po raz pierwszy, spróbujcie w ten właśnie sposób. Składniki: nieco ponad 0,5 kg kiszonej kapusty około 200-300g słodkiej kapusty około 400g odparowanych już pieczarek, więc około kilograma świeżych (ja po prostu wcześniej je starłam, udusiłam we własnym sosie [czytaj więcej...]

Sos tatarski – obowiązkowy na świątecznym stole

Nigdy nie jadłam lepszego sosu tatarskiego od tego, wg przepisu mojej Mamy i w jej wykonaniu. Niestety nie jest to jedyna potrawa, której nigdy mi już nie poda, ale staram się powrócić kubkami smakowymi do wspomnień, wspólnych świąt… Serdecznie polecam Wam ten sos jako dodatek do mięs, jaj, białej kiełbasy pierogów i krokietów – idealny. [czytaj więcej...]