Czarne spaghetti z pesto

Czarne spaghetti kupiłam podczas naszej podróży do Włoch tak jak wiele innych rzeczy, których nie zdążyłam dla Was sfotografować. Czarne spaghetti jest barwione atramentem kałamarnicy, dzięki czemu nie tylko kolor ma inny, ale i smak Mój Mąż cały posiłek nie mógł uwierzyć, że je smaczne, czarne spaghetti Tyle jeszcze przed nami! Składniki: pół opakowania czarnego [czytaj więcej...]

Śniadaniowe calzone z oliwkami, szynką i kaparami :)

Zostało nam troszkę ciasta i pozostałych składników na pizzę, więc postanowiłam wykorzystać to na następne śniadanie Było pysznie! Trzeba będzie to kiedyś powtórzyć na wypasie z serem w środku, bo niestety tego akurat już nie miałam Składniki: ciasto na pizzę oliwki kapary szynka sos pomidorowy ser żółty lub mozzarella lub pleśniowy Ciasto rwiemy na nieduże [czytaj więcej...]

Fritatta po polsku, czyli śniadanie mistrzów :)

Uwielbiam smażone ziemniaki i chyba piszę tutaj o tym przy każdej nadarzającej się okazji kojarzą mi się z dzieciństwem i po prostu lubię je jeść na śniadanie Najbardziej smakują mi w formie placuszków ziemniaczanych w Jeff`s czy McDonals`s, ale ten przepis też dobrze mi je zastępuje Składniki: kilka ugotowanych wcześniej ziemniaków (np. pozostałych z obiadu) [czytaj więcej...]

Rozwiązanie konkursu z Helios Polska

Kochani, bardzo Wam wszystkim dziękuję za udział w konkursie Jak się okazało, nie jest takie proste zapamiętać dania z filmów :))) Nagrodą w konkursie były 3 podwójne zaproszenia do kina Helios w Olsztynie. Oto zwycięzcy: Kasia M. – za romantyczny wątek, który i ja także zastosowałam w swoim życiu Jeśli chodzi o filmowe rarytasy to [czytaj więcej...]

Najlepszy domowy peeling kawowy

Dziś przepis niekulinarny Nie jedzcie tego Peeling kawowy robię sobie już od kilku lat, nigdy wcześniej nie robiłam go jednak w tak wypasionej wersji Przygotujcie sobie koniecznie, a zobaczycie, że efekty tuż po, są o NIEBO lepsze niż po kupnych kosmetykach Składniki: 2 łyżki kawy naturalnej 1-2 łyżki cynamonu olejek, oliwka, żel pod prysznic (wersja [czytaj więcej...]

2 urodziny bloga – konkurs!

Pytałam Was ostatnio na Facebooku, które urodziny będzie w tym roku obchodził blog nienazarty Odpowiedź padła błyskawicznie: 8 sierpnia mój blog będzie miał już 2 lata 2 lata gotowania, tygodnie, a może miesiące pisania, całe dnie fotografowania i jedzenia – a wszystko po to, by dzielić się z Wami moją pasją. Uwielbiam gotować i dzielić [czytaj więcej...]

Grillowany ser pleśniowy – obiad w 10 minut

To jest TO! Uwielbiam ser pleśniowy, zwłaszcza grillowany. Towarzystwo warzyw sprawia, że nie mam aż takich wyrzutów sumienia Składniki: mniejsza wersja camemberta ulubione warzywa i sos; u mnie: sałata masłowa z pomidorem, polana jogurtem i sokiem z cytryny Ser grillujemy z obu stron po 2-3 minuty. Przy przekładaniu uważamy, by nie naruszyć skórki. W tym [czytaj więcej...]

Blok czekoladowy – smaki PRL ;)

Pamiętacie smaki swojego dzieciństwa? Dla wielu jest to właśnie blok czekoladowy. Muszę przyznać, że wyszedł naprawdę dobrze. Zrobiłam go z okazji rozpoczęcia pewnego projektu w pracy i zebrał naprawdę dobre opinie Przedstawiam zatem ten prosty, ale sprawdzony przepis, pozdrawiając CW Składniki: pół szklanki wody kostka masła 1,5 szklanki cukru 6 łyżek mocnego kakao 200g herbatników [czytaj więcej...]

Chłodnik z młodej botwinki i szczawiu

Co tu dużo gadać… W Mamusinym ogródku jest zielono to trzeba korzystać Jedna z moich wariacji na temat chłodniku. Tak naprawdę… możecie dodać niemal wszystkie warzywa… i owoce! Właśnie! Następnym razem muszę zrobić owocowy chłodnik Składniki: 1 l maślanki lub kefiru pęczek botwinki ( u mnie młoda ) 1 duży ogórek pęczek rzodkiewki 4 jajka [czytaj więcej...]

Kulinarny dekalog – podstawy gotowania

Często gotujemy według pewnych przyzwyczajeń, czy nauk wyniesionych z domów rodzinnych. Nie zawsze niestety te czynności wykonujemy poprawnie. Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam dekalog kulinarny, którego ja się zawsze trzymam 1. Rozgrzany olej- smaż tylko na mocno rozgrzanym oleju, dzięki temu potrawa wchłonie mniej tłuszczu. Dla Twojego zdrowia przerzuć się na grillowanie a jeśli chcesz smażyć [czytaj więcej...]