Wegetariańskie flaczki z boczniaków (1 porcja około 133 kcal)

Mega super przepis Świetna alternatywa dla tłustych, kalorycznych i ciężkostrawnych flaków. Minimalizując ilość tłuszczu można jeszcze obniżyć jej kaloryczność. Dwulitrowy garnek to około 5 porcji i ok. 670 kcal. Te flaczki są naprawdę pycha Kocham boczniaki! Następnym razem zrobię pyszny makaron  boczniakami Składniki: kilka boczniaków (około 100g) umytych pod bieżącą wodą i pokrojonych w paski [czytaj więcej...]

Maślankowe ciasto z jabłkami (porcja tylko ok. 160 kcal)

Chciało nam się czegoś słodkiego, ale ncoś lżejszego, mniej tłustego i lekko kwaskowatego. Po głowie chodziło mi ciasto jogurtowe, ale ostatecznie wybrałam maślankę. . Do ciasta można dodać również sok z cytryny i jej skórkę, opo wcześniejszym sparzeniu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru lub cukru rozdrobnionego w blenderze 2,5 szklanki mąki szklanka maślanki [czytaj więcej...]

Panierowane boczniaki z ziemniakami i sałatą

Zobaczyłam ostatnio na blogu u Karoliny panierowane boczniaki i przypomniał mi się ich smak. Smak, który nierozerwalnie kojarzy mi się z dzieciństwem i kuchnią mojej Mamy Znalazłam boczniaki w sklepie pod blokiem w cenie niecałych 5 zł za małe opakowanie. Nie zastanawiałam się ani chwili Składniki na 2 osoby: 10 dużych boczniaków 1 jajko rozkłócone [czytaj więcej...]

Domowe ravioli ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowo-serowym + WIDEO

Zainspirowana przepisem Biedronki w kuchni postanowiłam zrobić swoją wersję. Uwielbiam weekendy ze względu na dużą ilość czasu, którą mogę poświęcić na gotowanie czegoś pysznego, niespiesznego… Wtedy najlepiej odpoczywam. A więc poszłam do Biedronki (do sklepu, nie do Asi ), wydałam 20zł i powoli przystąpiłam do gotowania… z wyobrażonym smakiem na ustach pieczołowicie układałam, mieszałam i [czytaj więcej...]

Curry z ciecierzycą – zdrowo, lekko i pysznie!

Kupiłam we Włoszech paczkę ciecierzycy. Zapłaciłam chyba 2 euro, ale to włoska ciecierzyca Wczoraj sądziłam, że niepotrzebnie ją kupowałam, mogłam przecież taką samą kupić w Polsce (co prawda z trudnością i w podobnej cenie), ale co się okazało nie była tak sucha jak ta, która jest dostępna w naszych sklepach. Moczyłam ją przez noc i [czytaj więcej...]

Rolada wieprzowa z ziołami i czosnkiem

Dostałam ostatnio ćwiartkę wieprzową, z której wycięłam coś wyglądającego jak chudy boczek- płaskie, długie i dobre do zawinięcia Taką roladę możemy kłaść na kanapkach, podać z kaszą oraz zrobić z niej potrawkę do ziemniaków i surówki. Składniki: długi i płaski kawałek mięsa liść laurowy, ulubione zioła, sól, pieprz, kilka ząbków czosnku nitka do związania, wykałaczki [czytaj więcej...]

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania

Mieliśmy dużo mielonego mięsa, więc najpierw zrobiliśmy bolognese, a potem właśnie te gołąbki. Były pyszne! Będę częściej wracać do tego przepisu, co rusz lekko go modyfikując. Składniki: około 500 g mięsa mielonego torebka ugotowanego białego ryżu do sosu: puszka pomidorów + łyżeczka lub dwie przecieru pomidorowego jedno jajko przyprawy: sól, pieprz, i świetna przyprawa ziołowa, [czytaj więcej...]

Sałatka ze szparagami i panierowanymi kalmarami

Zarówno szparagi jak i kalmary są dla mnie wyjątkowe. Uwielbiam jedne i drugie, a w tej sałatce stanowią idealne dopełnienie Super lekka i pyszna sałatka- prawdopodobnie najlepsza jaką w życiu zrobiłam Składniki na 4 osoby: pół główki sałaty lodowej porwanej na nieduże kawałki nieduży pęczek zielonych szparagów opakowanie mrożonych kalmarów w krążkach (ja kupiłam w [czytaj więcej...]