Wege gołąbki z farszem ziemniaczanym

Bardzo je lubię. W sumie to łezka mi się w oku kręci na myśl o ich smaku, bo jadałam je w domu mojej przyjaciółki, kiedy miałyśmy jeszcze 16-19 lat i wszystko było zupełnie inne…  Dziś postanowiłam je przyrządzić i wrócić smakiem do tamtych wspomnień Udało się, choć wolę jak podaje je Pani Ala :)))) Ze [czytaj więcej...]

Wegeburgery. Lekko i pysznie!

O tych burgerach dowiedziałam się od koleżanki blogerki i również olsztynianki- Karoliny z bloga copysznego.blogspot.com. Z tego miejsca naprawdę Jej dziękuję za pokazanie mi, że kotlet bez mięsa może smakować lepiej niż sojowy Dla nieprzekonanych powiem tak: mój mięsożerny Mąż powiedział, że jeśli tak mocno chcę zrobić te wegeburgery to on doda sobie dużo chilli [czytaj więcej...]

Lekkie śniadanie: Zapiekanki ze szpinakiem

Polecam na jutrzejsze (niedzielne) albo dzisiejsze późne śniadanie Wyszły pysznie chrupiące ze zdrowymi dodatkami: szpinakiem, czosnkiem, cebulą i ziołami. Składniki: kilka kromek chleba (u mnie 3 kromki/2 osoby chleba serowego) kilka plastrów sera mrożony szpinak (u mnie około 6 kostek „brykietu”) cebula (u mnie pół) czosnek (2 małe ząbki) szczypta bazylii szczypta soli pół łyżeczki [czytaj więcej...]

Nienażarty Blogiem Roku 2012!

Chciałabym to usłyszeć na Gali Kochani, piszę, gotuję i robię to wszystko dla Was. Dla każdego Waszego komentarza i miłego słowa. Do kolejnego etapu Bloga Roku 2012 mogę przejść jedynie dzięki Waszym głosom. Jeśli lubicie moje przepisy, bloga i może trochę mnie to zagłosujcie proszę wysyłając smsa o treści D00228 na numer 7122. Wszystkim z góry [czytaj więcej...]

Idealne bułki do hamburgerów- przepis

W moich wpisach możecie już znaleźć przepis na bułki. Ale takie bułki to jest to! Idealne do hamburgerów i hot- dogów. Idealnie miękkie, puszyste i ciągnące. Lepsze, niż te kupne ze sklepu. Przepis prosty. Ja wykonałam ciasto w maszynie do chleba, ale oczywiście składniki można połączyć ręcznie. Składniki (12 bułek): 1 szklanka mleka 1/2 szklanki [czytaj więcej...]

Zdrowe trufle z otrębami i siemieniem lnianym

Trufle robiłam już dwa razy, a na blogu jest jeden przepis tutaj. Ostatnio miałam okazję kupić puszkę masy krówkowej czterokrotnie taniej niż zwykle, więc długo się nie zastanawiałam Nie miałam jednak ciastek, które zwykle kruszyłam i dodawałam do masy, by lepiej je było formować. Składniki: mała puszka masy krówkowej (u mnie kokosowa) otręby pszenne i [czytaj więcej...]

Mega szybki sos do spaghetti

Najlepsze spaghetti jem wtedy, gdy mam zbyt mało czasu lub ochoty na długie pichcenie. Dziś wzięłam kilka składników, zmiksowałam je i ugotowałam makaron. Tylko tyle! Składniki: 2-3 fileciki anchois łyżka kaparów łyżka oliwek 2-3 suszone pomidory + olej z suszonych pomidorów lub oliwa ewentualnie starty ser do posypania Składniki miksuję i polewam sosem makaron Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaa [czytaj więcej...]

Weekendowe oczyszczanie

W zeszłym tygodniu podjęłam się wyzwania weekendowego oczyszczania. Bałam się, że 2,5 dnia to będzie zbyt wielkie cierpienie, ale jak się okazało- była to przyjemność Koktajle były pyszne i sycące, składniki kosztowały około 40zł. Jakie były efekty tego oczyszczania? Pożądnie wyczyściłam sobie organizm ze zbędnych zawartości Waga taka sama, ale kilka dni później spadła o [czytaj więcej...]

Wegetariańskie spaghetti bolognese

Pisałam już ostatnio, że ograniczyłam ilość miesa w diecie do niewielkich porcji kurczaka lub kanapki z wędliną, którą uwędziła mi moja kochana Babcia. Dlatego kombinuję jak zastąpić sobie swoje ulubione potrawy mięsne czymś bezmięsnym i oto jest! Wyszło świetnie Składniki: szklanka granulatu sojowego (wykorzystałam go też w innym udanym przepisie na kotlety sojowe) puszka pomidorów [czytaj więcej...]

Pikantny, lekki i rozgrzewający gulasz rybny

A właściwie gulasz z rybą, bo ja niewiele jej miałam Ale i tak wyszło pysznie A wzięło się to stąd, że postanowiliśmy wyczyścić zapasy szafkowe i zamrażarkowe Tak więc miałam: marchewkę, cebulę, czosnek, pietruszkę, jeden filet z mintaja, przecier pomidorowy, pastę chilli i przyprawy No to na co czekać? Robimy! Cebulę posiekałam i zeszkliłam na [czytaj więcej...]