Gomasio- japońska sól sezamowa

Zobaczyłam przepis Moniki Mrozowskiej na wege burgery, które posypywała gomasio. Hmmm… sól… lubię, sezam..lubię No to musi być niezłe Szukałam sezamu kilka dni, aż w końcu mam! Mam, zrobiłam i jest lepiej niż myślałam Proste niesamowicie, a tak smaczne, że wyjadałam łyżeczką Składniki: sezam sól morska Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypujemy około 2-3 łyżek [czytaj więcej...]

Podsumowanie 2012 roku

Pomyślałam, że warto byłoby pochylić się nad mijającym rokiem, gdyż był on dla mnie przełomowy. Wydarzyło się bardzo wiele… Wiele sytuacji zmieniających moje życie. Styczeń, prywatnie, rozpoczął się nerwowo, ale pozwolił mi zrozumieć kilka spraw. W maju wyszłam za mąż za najcudowniejszego człowieka na Ziemi. Im dłużej jesteśmy razem, tym bardziej jestem pewna, że zostaliśmy [czytaj więcej...]

Makowiec błyskawiczny

Kocham mak! Makowiec jest na drugim miejscu (razem z sernikiem) listy moich ulubionych ciast Dziś robiłam go po raz pierwszy. W sumie to taki spontan był, bo najpierw miały być pierożki z makiem, ale nie chciało mi się bawić, więc stwierdziłam, że zrobię makowca Czego potrzebujemy? arkusz ciasta francuskiego szklankę maku garstkę żurawiny 2-3 łyżki [czytaj więcej...]

Przygotowania do świąt i życzenia

Przygotowania do świąt ruszają pełną parą. Dzięki Bogu, że ja przyrządzam tylko kilka rzeczy Mama i Ciocia zrobią resztę Jutro zabieram się do robienia chlebów: serowego i z pestkami słonecznika i dyni Zrobię też rybę zapiekaną w serze, tartę cytrynową, trufle i piergi drożdżowe z grzybami na wigilię do pracy. Nie mogę się już doczekać, [czytaj więcej...]

Ryba zapiekana w serze i beszamelu

Oto danie, na które w dzieciństwie czekaliśmy cały rok. Święta równały się ryba w serze Echh… to byli czasy 20 lat temu spędzałam wigilię z Rodzicami i Bratem (w komplecie) po raz ostatni. Mam wrażenie, że ciągle ją pamiętam… Była też ryba po grecku, którą odważyłam się spróbować dopiero kilka late temu i o dziwo [czytaj więcej...]

Święta nieco lżej- łosoś wolno pieczony

Święta to tradycja. Dania na wigilijnym stole również są tradycyjne: pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, karp smażony, sałatka wielowarzywna, ryba po grecku itd…. Nie ma co się oszukiwać, że nie jest to lekkie dla wątroby i całej reszty organizmu. Przy całej ilości tych pyszności ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkiego. Niby próbujemy próbować [czytaj więcej...]

Pieczone pierogi wegetariańskie

Pasztet można jeść na kanapkach, ale smakuje też wyśmienicie jako nadzienie pierogów. Dziś pierogi drożdżowe Robiłam pierwszy raz i wyszło super! Przepis na nadzienie znajdziecie tutaj (klik). Składniki na ciasto: 2,5-3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody łyżeczka świeżych drożdży pół łyżeczki soli ćwierć łyżeczki cukru Składniki mieszamy na gładkie ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki [czytaj więcej...]

Pasztet wegetariański

Tak, znowu przyszedł ten moment, gdy czuję się źle sama z sobą. Na ten stan zawsze pomaga mi kuchnia wegetariańska I w związku z tym od kilku dni chodził za mna ten pasztet… Uwielbiam pasztety, więc chciałam spróbować czegoś, co nie zaszkodzi mnie i mojej figurze Smakuje świetnie, dobrze się rozsmarowuje na chlebie i zrobiony [czytaj więcej...]

Kurczak z KFC? To proste!

Nie smakuje identycznie, ale bardzo podobnie Prosty w przyrządzeniu, pyszny i soczysty kurczak w chrupiącej panierce. Najlepiej smakowałby pewnie z frytkami i jakąś lekką sałatką. Do popicia oczywiście cola albo sprite U mnie dzisiaj połączenie nietypowe, bo zjadłam z kluskami śląskimi z sosem serowym Składniki: pokrojone piersi lub udka kurczaka płatki kukurydziane jajko przyprawy: sól, [czytaj więcej...]

Kluski śląskie z sosem serowym- wow!

Uwielbiam kluski z sosem (jakimkolwiek). Rzadko jadam, ale jak już się dorwę to ciężko mnie odciągnąć; jem, aż się skończą. Zadziwiający jest więc fakt, że nigdy nie robiłam takich klusek! Gotuję od ponad 10 lat i nigdy mi się nie zdarzyło Mam jednak wrażenie, że dzisiaj nadrobiłam te wszystkie lata Wyszły pyszne, mięciutkie i odpowiednio [czytaj więcej...]